В Добрич се проведе кампанията “По-високи доходи с твоя синдикат”

В Добрич днес, 11 юни, се проведе националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат”, започнала в началото на април тази година. Вицепрезидентите на конфедерацията Тодор Капитанов и Огнян Атанасов се срещнаха кмета на общината Йордан Йорданов и областния управител Румен Русев, с ръководството в “Пътнически превози” АД, с мениджмънта на “Меджик флейм” ЕООД, на “Савимекс” ООД и на “Добруджански хляб” АД.

В центъра на града бе разположен информационен център на открито, на който гражданите имаха възможност да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.

В „Пътнически превози“ бяха обсъдени възможностите за повишаване на заплатите и за финансиране на дружеството, както и обезпечаването на нуждата от шофьори. Тема на разговор бе също и стесняването на „ножицата“ при заплащането при кадрите с различна квалификация и отговорности, след увеличаването на минималната работна заплата.

По време на посещението в “Меджик флейм” ръководството на КНСБ поясни, че в рамките на националната кампания на конфедерацията се правят срещи във фирми, чиято икономика е важна за съответния регион. „Искаме да чуем и проблемите на бизнеса, правим срещи както с мениджмънта , така и със синдикалните ни организации, където ги има такива. Част от проблемите, за които ни разказват, се припокриват – липсата на кадри и задържането на част от тях, как част от работниците да бъдат квалифицирани. Обсъждаме също размера на МРЗ и предстоящото увеличение, което се очаква да достигне 1080 лв, стана ясно от думите на Атанасов и Капитанов по време на разговорите с бизнеса в региона.

Сред проблемите, които някои представители на бизнеса споделят, са още и намалените поръчки в резултат на рецесията в Германия.

В „Добруджански хляб“ акцент в разговорите бяха проектите, с които предприятието кандидатства, борбата с инфлацията, цената на хляба  и как тя се променя по пътя от производителя до търговската мрежа.

„Ние подкрепяме увеличаването на МРЗ, защото в нашия бранш хората са по-ниско платени от тези в други, което означава, че ако не расте възнаграждението им, ние бихме ги загубили. Има ползи от повишаването на МРЗ, откъдето и да го погледнем“, каза изпълнителният директор на „Добруджански хляб“ инж. Енчо Малев, който благодари за инициираната от КНСБ среща.

Участие в разговорите в „Добруджански хляб“ и “Меджик флейм” взе и Красимир Пащрапански, председател на синдикат „Бира, храни и напитки“ към КНСБ.