КНСБ посети три компании в Ямбол

Националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат”, която продължава вече трети месец в цялата страна с посещения на предприятия и срещи с работници, мениджмънт и местна власт, днес, 13 юни, се проведе в Ямбол.

Вицепрезидентите на конфедерацията Тодор Капитанов и Огнян Атанасов се срещнаха с мениджмънта на „Би Пи Бул Петролиум“ ЕООД, “АВС Инженеринг – Н” ООД и с ръководството на КНСБ във „ВиК“ ЕООД – Ямбол. Двамата разговаряха и със зам.-кмета на Ямбол Енчо Кирязов.

Развитието на бизнеса в региона, административният капацитет, субсидиите за земеделието бяха основен акцент в разговорите с мениджмънта в „Би Пи Бул Петролиум“.

В “АВС Инженеринг – Н” акцент бяха заплатите на служителите, навременното изплащане на възнагражденията, това, че в компанията няма текучество на кадри, измененията в Кодекса на труда, както и разрастването на фирмата. Тя има отличие за работодател партньор на Министерството на отбраната за 2015 г. и 2016 г. „Най-добрите ни работници са на възраст 45-50 г., но някои заминават да работят по Черноморието“, каза Лъчезар Борисов, зам.-управител на фирмата. По думите му проблем за бизнеса е и грамотността на кадрите, идващи от образованието. При посещението си в предприятието вицепрезидентите на конфедерацията обсъдиха с мениджмънта и работата по проекти на фирмата в различни населени места в региона – реновиране на читалища, изграждане на църкви и др. Акцент бе и загубата на традиционни пазари на фирми от региона и начините за преодоляването им.

Ръководството на КНСБ и зам.-кметът на Ямбол Енчо Кирязов разговаряха за ползването на средства по европейски програми, политическата ситуация у нас в контекста на управлението на страната от служебни правителства и неколкократното провеждане на избори, приемствеността в политиката и задържането на европейски пари, увеличението на заплатите в региона, и още – проблемите във ВиК сектора и липсата на инженери в него, както и високата възраст на работещите в сектора. Акцент по време на разговорите беше и демографската криза в България. „Относно липсата на кадри на пазара на труда – едно от възможните решения, според КНСБ, е връщането и интегрирането на представители на българските общности от Украйна, Молдова“, каза Тодор Капитанов.

От разговора стана ясно, че във фирми от региона вече има назначени непалците. „Липсата на кадри е най-големият проблем. Освен хора, трябват и инвеститори и стабилност“, каза зам.-кметът Енчо Кирязов и допълни, че друг основен момент, касаещ образованието в Ямбол и областта е липсата на деца.

Начините за привличане на по-млад кадри в дружеството бе основен акцент при срещата с ръководството на ВиК-Ямбол. „Стъпка по стъпка намираме по-млади хора, печелим ги с отношение, някои се връщат от стреса на по-големите градове“, каза управителят на дружеството Христина Микуцева. Начините за намирането на работници са основно чрез сайтове за подбор на кадри и Бюрото по труда, стана ясно от думите ѝ. Във водното дружество има сключен КТД и в момента в него няма служители на МРЗ. От срещата стана ясно, че мениджмънта на ВиК в Ямбол работи добре със синдикалната структура на КНСБ в дружеството, която включва над 240 души от около общо 300 души служители. „Най-голям е проблемът с инженерните специалисти“, каза още Микуцева. Сред промените, инициирани от ръководството през последните месеци са  осигуряване на работно облекло чрез обществена поръчка, обновяване на сайта на ВиК, а в първите месеци на годината интересът към приемните дни на управителя е бил наистина голям. Тема на разговор бяха и намаляващите източници на вода и факторите, касаещи ценообразуването ѝ.