“По-високи доходи с твоя синдикат” се проведе и в област Сливен

Националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат” днес, 14 юни, се проведе в област Сливен.

Вицепрезидентите на конфедерацията Огнян Атанасов и Тодор Капитанов посетиха „Топлофикация – Сливен” ЕАД, където се срещнаха с ръководството на дружеството и членовете на синдикалната организация.

Кампанията „По високи доходи с твоя синдикат“ достига до фирми в страната, в които КНСБ има свои синдикални организации, както и до такива, в които няма. Това посочиха в рамките на посещението си в „Топлофикация“ – Сливен на вицепрезидентите Тодор Капитанов и Огнян Атанасов. От думите им стана ясно, че се търсят фирми, лица, работодатели, които да дадат сигнал, че се нарушават синдикални права. „Ще реагираме предвид промяната в чл. 174б от НК, която предвижда лишаване от свобода за лица, нарушаващи правото на сдружаване“, допълниха още Капитанов и Атанасов.

Полагането на извънреден труд бе тема на разговор със синдикалната организация и директора на ТЕЦ-а инж. Павлин Костов. Повдигнат бе и въпросът за категориите на труд, произвеждането на електроенергия от фотоволтаици и терените, върху които би било подходящо те да се изграждат. КНСБ не спира да е активна по темата със Зелената сделка, фотоволтаиците, рекултивацията на минните терени, подчертаха вицепрезидентите пред присъстващите на срещата. Обсъдено бе и картографирането в „КонтурГлобал“, както и възможностите за намирането на работа на освободените работници и преквалификацията им. Цената на въглищата и ценообразуването на тока, въглеродните емисии също бяха сред темите на разговор.

Проведена бе среща и с мениджмънта на “Аглика Трейд” ООД, гр. Твърдица, фирмата предлага широк асортимент хавлиени продукти, които намират приложение в домашен интериор, хотели, козметични и фризьорски салони, заведения за хранене и др.

„Минималната работна заплата трябва да расте, но дали ще покрие реалните потребности, дали може да се състезаваме с Германия или Франция. Отношението към работата и работодателите е негативно. Това, което от КНСБ правите като помощ спрямо предприятията е много добро“, посочиха от ръководството на фирмата в рамките на срещата. Според тях големите проблеми в бизнеса са на ниво държава, на управленско ниво. „Те ни мъчат най-много. Трябва да се даде максимално спокойствие на бизнеса“, допълниха от мениджмънта.

Акцент в разговорите бяха още: обвързаността с различен тип клиенти на фирмата, търсенето на нови пазари, временните решения и затрудненията, които бизнеса среща в условията на поредица от избори в рамките на 3 години, запазването на индустрията в региона на Твърдица. От ръководството на „Аглика Трейд“ посочиха, че като основен техен проблем открояват липсата на адекватна инфраструктура и допълниха, че развитието на фабриката се дължи основно на иновативност, както и кандидатсването по различни програми. В нея работят около 350 души, за част от тях се организира специализиран транспорт, за да достигнат до работното си място предвид това, че живеят в населени места от общината.

Участие в срещата в Твърдица взе и Краисмир Красимир Вълчев, зам.-председател на Федерацията на леката промишленост към КНСБ.