КНСБ се срещна с работници от столичния градски транспорт, търси с тях решения на наболели проблеми

Работна група ще обобщи проблемите, трупани през последните години в общинското предприятие „Столичен Електротранспорт“ АД, стана ясно по време на среща днес на ръководството на КНСБ с представители на синдикалната организация в него. Тя се проведе в рамките на националната кампания на конфедерацията „По-високи доходи с твоя синдикат” и в нея участваха президентът на конфедерацията Пламен Димитров, вицепрезидентът Тодор Капитанов, главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов и председателят на ФТС Александър Шопов.

Участие в работната група ще вземат, както представители на синдикатите, така и служителите от отделните звена в предприятието, които да обобщят наболели проблеми, сред които: разписанията, по които се работи, условията на труд, извънредният труд, който се полага и др. Тя ще има за цел да започне през месец септември дискусия с ръководството относно исканията в социалната сфера по нов КТД. Ще се търси и решение на проблема с разписанията – дали те да са по-разредени или да бъдат назначени още хора, както да бъдат осигурени пари за заплати.

„Повечето от дружествата в градския транспорт у нас финансово не са в добро състояние. Трябва да се търси устойчиво финансиране в тази посока за различните градове. Единственият шанс да си върнем покупателната способност е чрез повишаване на доходите“, каза по време на срещата Пламен Димитров. Обсъдено бе дали е възможно увеличение на заплатите на работещите в „Елетротранспорт“, в какъв размер и откога.

Много от новоназначените кадри напускат още в рамките на изпитателния срок, техниката е стара, а условията на труд са лоши – част от водачи работят в трамваи без климатици, при високи летни температури. Чести пъти изискването е разстоянието от една до друга спирка в София да бъде вземано за една минута, което създава предпоставки за инциденти и излишен стрес за водачите, като така те стават опасни и за пътниците, и за останалите участници в движението, разказаха работещите пред ръководството на конфедерацията. „С графиците, които имаме, за да бъдат спестени 2-3 минути, от бързане правим бели“, уточниха те. Част от присъстващите поставиха и темата с извънредния труд, давайки пример с месец май, в който – по думите им – е имало работещи, които са почивали общо 4-5 дни. Причината за натовареността е основно липсата на кадри. Искането на повечето работещи е извънредният труд да се полага само от тези, които искат.

От своя страна управителят на предприятието Евгений Ганчев обясни, че графиците се изготвят от общината, както и че в момента в предприятието липсват над 160 водачи, но основен проблем е наличието на нови линии в града, които се налага да бъдат обслужвани от трамваи на „Елетротранспорт“ в София. „Колкото и да се увеличат заплатите при нас, няма да успеем да запълним свободните 166 места. „Ножицата“ между водачи и останалия персонал трябва да се затвори постепенно и ако се говори за повишаване на възнагражденията, бонусът трябва да е еднакъв“, посочи Ганчев.

По време на срещата президентът на КНСБ предложи в кратък срок да се обсъди идеята за реализирането на проект по Фонд „Условия на труд“ за ремонтното хале.

В рамките на националната кампания на КНСБ бе посетен и „Столичен Автотранспорт“ АД, където също се проведе среща със синдикалната организация и с ръководството на дружеството. Решено бе исканията на работещите от отделните звена в него да бъдат обобщени писмено. „В рамките на последваща среща, съвсем скоро, ще поставим изложеното в разговор с ръководството“, каза пред работниците президентът на КНСБ Пламен Димитров. Основните проблеми, които те посочиха касаят работните графици, работното облекло и почивките. Акцент в разговорите с тях бе и дали е възможно и с колко да бъдат повишени заплатите им, както и експлоатирането на новите автобуси, осигурени за градския транспорт на София, които не са пригодени за пътната мрежа в столицата.

„Картината с градския транспорт изисква политически решения. Поне половината средства за него трябва да идват от държавата, ако не за всички градове, на първо време поне за столицата. Решаването на проблемите трябва да започне отнякъде – ремонти, заплати, условия на труд. Ако не направим заплатите по-атрактивни, частните фирми започват да предлагат повече пари на водачите. Част от парите за ремонт на халетата може да бъдат осигурени чрез Фонд „Условия на труд“ и постепенно в следващите години да бъдат ремонтирани едно по едно“, посочи Пламен Димитров.

По думите на управителя на „Столичен Автотранспорт“ Слав Манов повечето от посочените проблеми може да бъдат решени при наличие на средства. „Хората очакват да сме бързи и гъвкави, а без пари няма как това да се случи. Липсата на средства води и до влошено качество на услугата, която предоставяме. Ако наситим градския транспорт с повече коли, ще имаме и повече пътници, част от шофьорите ще слязат от колите си. Проблемът с парите обаче касае не само повече нови коли за градския транспорт, но и парите за заплати“, заяви той и допълни, че преди пандемията в предприятието е имало предвидени средства за ремонт на халетата, но се е наложило парите да бъдат пренасочени и разходвани за други дейности. „Трябва да преостойностим проектите, предвид сегашните цени и инфлацията. В момента също така върви избор за модели на ново работно облекло“, допълни Манов.