“Идеал Стандарт – Видима“ отпразнува 90 години от създаването на компанията

Председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост Цветелина Милчалиева бе сред официалните гости на тържественото отбелязване в Севлиево на 90-годишнината от създаването на “Идеал Стандарт – Видима”. На събитието присъства и председателят на синдикалната организация на КНСБ в завода Александър Тотев.

Общо над 3 хил. гости изпълниха на 29 юни двора на Завода за санитарна арматура. Сред тях бяха семейства с децата си, много бивши работници и служители, пенсионирани вече ръководители на компанията, партньори в бизнеса. Да уважи рождения ден в Севлиево пристигна и президентът Румен Радев със съпругата си.

“Бизнесът може да бъде успешен, само когато прилага силни социални политики в грижата за служителите и когато всеки от тях се чувства добре. Нямаше как да не уважа юбилея ви, защото съм силно впечатлен от вашето предприятие – едно от най-старите у нас, но и сред най-иновативните”, каза държавният глава в своето приветствие.

“Ако някой ме беше попитал преди години защо постъпих във “Видима”, щях да кажа, че не знам, да опитам. Ако ме попитате сега, ще ви кажа, че пак бих искал да започна оттук, само ако може да съм толкова млад”, сподели по време на официалната част от честването днес Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура. Във всичко, което каза, прозираше радостта от пълния с хора заводски двор. “Радвам се, че виждам и бивши ръководители, които бяха страхотни визионери и ни поведоха по пътя, на който сме днес”, каза още Гатев, като почерта, че “си струва всяка минута да се борим и развиваме в този малък град”.

За децата на работещите имаше картинг писта, надуваеми замъци, ателиета на открито за рисуване с къна и рисуване върху вода.

В събитието участваха ръководителите на “Идеал Стандарт-Видима” – изпълнителният директор Ярослав Дончев, Ян Петер Тевес – генерален мениджър на “Идеал Стандарт- Видима”, директорът на завода за санитарна арматура Емил Гатев, на завода за керамика Валентин Ганев, директор “Човешки ресурси” Милена Богданова, кметът на Севлиево Иван Иванов и председателят на Общинския съвет Явор Памукчиев, областният управител Мария Башева.

“Идеал Стандарт-Видима” е създаден през 1934 г. като кооперация “Труд”, през 1944 г. става държавно предприятие “Стоян Бъчваров”. През 1992 г. е подписан първият у нас джойнт венчър – създаването на смесено педприятие с чуждестранни инестиции, с тогавашната “Американ Стандард”.  През април тази година пък германската компания Villeroy & Boch успешно завърши придобиването на белгийската група Ideal Standard. С това заводът в Севлиево вече има нов собственик. Сделката включваше осем производствени съоръжения. С интеграцията Villeroy & Boch очаква да се нареди сред най-големите производители на продукти за баня в Европа с над 13 000 служители.