Пламен Димитров пред bTV: Икономиката страда през последната година, трябва подкрепа за фирмите

Икономиката страда през последната една година. И то не само заради политическата криза у нас, но и заради рецесията в Западна Европа. Това се отразява директно в загуба на работни места в България. Политиците, залисани в бързосменящите се правителства, не ни чуха. Даже мерки предложихме, но никой не ни чу. Това каза в предаването „Лице в лице“ днес, 5 юли, президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че най-важното в момента е да се въдете мярка в подкрепа на фирмите, които имат затруднения – спад на производството, невъзможност за реализиране на продукцията на външни пазари и др., която да е подобна на 60/40 по време на COVID-19 и да е през Кодекса на труда.

Идеята е тези фирми, които са затруднени, да не уволняват хора, а да получат държавна подкрепа. Така работниците и служителите ще получават заплата, вместо да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетения, посочи Димитров.

Той обясни още, че вторият голям проблем, който седи пред което и да било правителство, е енергетиката. Преди изборите според него всички политици са казали, че трябва да се изчака сформирането на редовно правителство, но „в този сектор има много цъкащи бомби“. Бяха гласувани по 250 млн. лв. годишно за четири години. Това стана преди кампанията и изборните въртележки. Проблемът е, че тези пари не са осигурени за 2024 г., а вече сме юли. В „Мини Марица-изток“ всеки месец се чудят откъде да намерят пари за заплати, за да продължат да работят, допълни той.

Президентът на КНСБ обясни, че държавният бюджет се движи сравнително добре към средата на година. Служебният финансов министър заслужава похвала, но от него ще се иска да осигури средства. Дали това ще стане чрез актуализация на бюджета, или чрез преструктурирането на разходите, не зная. Но час по-скоро това трябва да се направи, каза Димитров.

Той припомни, че финансовият министър трябва да намери допълнителните пари във висшето образование, както и в здравеопазването.

Димитров прогнозира, че България ще влезе в еврозоната от началото на 2026 г., тъй като инфлацията се овладява и ще изпълним този критерии.

Интервюто можете да гледате тук.