MOT: Изкуственият интелект вероятно ще подобри, но няма да унищожи работните места

В ново проучване на Международната организация на труда се установява, че е по-вероятно генериращият изкуствен интелект (ИИ) да подобри, а не да унищожи работните места, като автоматизира някои задачи, а не да... Вижте повече »

В петък и следобедите работниците допускат най-много грешки

Работниците и служителите се чувстват по-малко продуктивни в края на деня и в края на всяка работна седмица. Обективни доказателства за това явление е открил екип от изследователи от Тексаския университет “A&M”.... Вижте повече »

Демографските промени ще трансформират световната икономика и пазара на труда

Близо 40% от населението на Източна Азия и Европа ще бъде на възраст над 65 години до 2050 г. Най-балансираната работна сила ще бъде в Южна и Югоизточна Азия, Африка и Близкия... Вижте повече »

Революцията на изкуствения интелект ще промени света на труда. Но по какъв начин?

Броят на работните места, които ще бъдат “засегнати” от технологията, променяща света, е различен в зависимост от това кого питате, пише в. “Ню Йорк Таймс”. През 2013 г. изследователи от Оксфордския университет... Вижте повече »

Стажантите трябва да получават поне минимална работна заплата, гласи доклад на ЕП

Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент прие днес доклад относно качествените стажове, който определя задължителни стандарти за защита на правата на стажантите в ЕС. В доклада, който беше приет... Вижте повече »

Разработват робот, който да се грижи за възрастни и болни

Германски специалисти разработват хуманоиден робот, който да може да се грижи за възрастни хора и да поставя диагнози, съобщи БТА, позовавайки се на АФП. Роботът “Гарми” изглежда като всяка друга машина от... Вижте повече »

ЕКП: Работодателите да поемат отговорност за безопасността на работничките по пътя до и от работа

Работодателите пренебрегват отговорността си за безопасността на работничките по време на пътуването им до и от работа, предупредиха синдикатите по случай Международния ден на жената. Европейската конфедерация на профсъюзите и нейните филиали... Вижте повече »

Как изкуственият интелект и цифровизацията определят бъдещето на работните места

Експерти в сферата на новите технологии обясняват ползите от въвеждането на изкуствения интелект на работното място. От възприемането му като заплаха за човека до оценяването му като помощен инструмент, изкуственият интелект промени... Вижте повече »

MOT: Гъвкавото работно време от полза за баланса между професионалния и личния живот, бизнеса и производителността

Според нов доклад на Международната организация на труда съкратеното работно време и по-гъвкавите режими на работа като тези, използвани по време на пандемията от ковид-19, могат да бъдат от полза за икономиките,... Вижте повече »

Как европейските компании помагат на служителите си да се справят с инфлацията

Инфлацията в Европа продължава да притиска домакинствата, поради което социалното напрежение ескалира. През последните месеци в повечето европейски страни се проведоха редица стачки и протести, а правителствата бяха принудени да вземат разнообразни... Вижте повече »