80 на сто от абитуриентите искат да напуснат родното си място

  • abiturienti80 на сто от абитуриентите в областен град до 300 000 жители искат да напуснат родното си място. Това сочи анализ на Икономическия и социален съвет, докладван от президента на КНСБ Пламен Димитров. В малките градове и селата желаещите да емигрират към друго населено място или чужбина са 70 на сто.

КНСБ иска от партиите необлагаем минимум за доходите

  • press 2

 

КНСБ иска от партиите, които влизат в предизборна кампания скоро, да въведат необлагаем минимум за доходите. Това ще струва еднократно на хазната близо 1 млрд. лв., но ще бъде стъпка за повишаване на заплатите на най-бедните българи, обяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров. До две седмици синдикатът ще представи меморандум към политическите сили, в който ще опише всички свои искания към тях.

КНСБ и Омбудсманът слагат край на модерното робство с неплатените заплати

  • Parlament-1-1Промени в 7 закона, които да сложат край на експлоатацията на работници и неплащането на заплати, внесоха днес във втория ден на Народното събрание Омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров.
"Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни мерки срещу експлоатацията на труд и съвременното робство в 21 век", обяви Мая Манолова. Тя добави, че институциите са залети от жалби на работници, които не получават заплатите си, нямат осигуровки и не им се изплаща извънреден труд.

Заплатите най-високи в София, най-ниски във Видин

  • tomev-184267


Средната работна заплата е нараснала от 878 лв. през 2015 г. до 962 лв. по предварителни данни за 2016 г. Основен принос за това има частният сектор, при който средната работна заплата се увеличи по-бързо (с 10.5%) и от 863 лв. през 2015 г. достигна 954 лв. през 2016 г., докато общественият сектор регистрира по-нисък ръст (от 6.4%) и размер от 985 лв. през изминалата година, при ниво от 926 лв. през предходната 2015 г. Това заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев при представянето на част от изводите в Годишния доклад по доходите на КНСБ.

Божидар Митев пред парламента: В Бобов дол зрее напрежение заради неплатени заплати

  • parliament

 

Във фирмите на Христо Ковачки заплатите се плащат нередовно от години. Миньорите получават възнагражденията си с 2-3-4 месеца закъснение. Не получават работно облекло, а ваучерите не се дават редовно. Какво прави Народното събрание по въпроса?
Това попита пред временната комисия за неизплатените заплати в парламента Божидар Митев от федерацията на енергетиците към КНСБ.

КНСБ предлага: Максималната пенсия – 1050 лв.

  • goneva


Максималният осигурителен доход да се увеличи на 3000 лв, а най-високата пенсия да стане 1050 лв. Това предлага най-голямата обществена организация КНСБ, обяви пред журналисти националният секретар Ася Гонева на семинар в с. Белчин.

Средната заплата може да стигне 1000 евро до 2022 година

  • eisk-1

Средната заплата може да достигне 1000 евро през 2022 година или 60 на сто от средноевропейското равнище по стандарт на покупателна способност. Това трябва да бъде една от целите в националния план на правителството по прилагане на Европейския стълб за социални права, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусия за прилагането на най-важното социално законодателство в близката история на ЕС.
Кръглата маса, която бе открита от президента на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Жорж Дасис и председателят на групата на работниците в ЕИСК Габриеле Бишоф, се проведе само ден преди срещата на върха на  ръководителите на държавите-членки в Гьотеборг, която официално трябва да прокламира стълба.

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ „Безжичен интернет във всяко училище“

  • 1 gabriel site

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ „Безжичен интернет във всяко училище“. В рамките на инициативата WIFI4YOU има над 300 заявки от български общини за включване в интернет проекти, решение на българското правителство и на местните власти е във всяка заявка да фигурира по едно или няколко училища, заяви Габриел на среща с ИК на КС на КНСБ в сградата на централата на столичния пл. „Македония“.Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна обяви, че е разговарял по тази тема с образователния министър Красимир Вълчев и е получил подкрепа. Предстои в скоро време идеята „Безжичен интернет за всяко училище“ да бъде обсъдена и с Националното сдружение на общините.

КНСБ иска ваучери за домашни услуги, ще разкрият десетки хиляди работни места

  • conference 1

 

Социалната и солидарната икономика в България има добри традиции във времето назад, които трябва да бъдат обаче актуализирани към новата реалност. Това са всички кооперации на и за хора с увреждания, те работят и сега, но има нужда от нов поглед към дейността им. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Международната конференция на тема „Социалната икономика – за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС“, която е част от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според  Димитров съвременният поглед към системата е връзката между създаването на работни места, доставянето на социални услуги и изсветляването на сектора на услугите като цяло през системата на социалните ваучери- ваучерите за услуги в дома. Той припомни, че КНСБ предлага това вече няколко години. Ваучерите за услуги в дома са идея , която работи успешно във Франция, Холандия и Белгия.