80 на сто от абитуриентите искат да напуснат родното си място

  • abiturienti80 на сто от абитуриентите в областен град до 300 000 жители искат да напуснат родното си място. Това сочи анализ на Икономическия и социален съвет, докладван от президента на КНСБ Пламен Димитров. В малките градове и селата желаещите да емигрират към друго населено място или чужбина са 70 на сто.


Основната причина е трудното намиране на работа в тези части на страната. Друг проблем са ниските доходи извън големите областни центрове и столицата. Това е тежък кръст най-вече за децата с висок успех – над 4,50.

В малките населени места куца и образованието. Според всеки четвърти ученик той не получава достатъчно знание в мястото, където живее. Всеки пети ученик у нас иска да замине за чужбина. 60 на сто от тях ще стегнат куфарите веднага след като завършат, а около 40 на сто – в следващите две, три години. Това желание е по-силно сред отличниците и момчетата, сочат данните на ИСС.

Учениците от най-големите четири града имат най-голямо желание да продължат образованието си в чужбина и след това да се върнат в България. Тези с успех над 5,50 мислят активно за преселване зад граница, докато децата с по-нисък успех искат временна работа, но след това мечтаят да се върнат в родината.

Заплатите са най-големия проблем на учениците. Ако намерят добре платена работа, то те няма да напуснат родния си град или да заминат за чужбина, отчита докладът на ИСС.

На второ място, ако образованието у нас се подобри, мнозинството няма да търси диплома зад граница.
Очевидно децата ни обичат родината,  щом само 4 на сто категорично са посочили, че искат да заминат, за да не живеят в България, сочат данните в анализа.