Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ „Безжичен интернет във всяко училище“

  • 1 gabriel site

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ „Безжичен интернет във всяко училище“. В рамките на инициативата WIFI4YOU има над 300 заявки от български общини за включване в интернет проекти, решение на българското правителство и на местните власти е във всяка заявка да фигурира по едно или няколко училища, заяви Габриел на среща с ИК на КС на КНСБ в сградата на централата на столичния пл. „Македония“.Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна обяви, че е разговарял по тази тема с образователния министър Красимир Вълчев и е получил подкрепа. Предстои в скоро време идеята „Безжичен интернет за всяко училище“ да бъде обсъдена и с Националното сдружение на общините.

Друга важна цел за КНСБ е програма за дигитално обучение за работници. България е една от страните, която е най-заплашена от цифровизацията. Над 30 на сто от населението никога не е влизала в Интернет. Без дигитални умения тези хора са загубени на пазара на труда, обяви Пламен Димитров.

Габриел, от своя страна, заяви, че това е един от приоритетните сектори в нейния мандат като еврокомисар и подкрепя всяка инициатива, която цели да подобри дигиталните умения не само на българските, а на всички европейски граждани.
„На няколко пъти обявих, че мой приоритет не са блокчейн технологиите или изкуствения интелект, а човекът, който ги контролира“, обяви комисарят по цифровите технологии.

Целта е не само да се разработва изкуствен интелект, а да се сложат човешки граници и контрол както върху разработването, така върху използването му, допълни Габриел.
Една от целите на нашия еврокомисар ще бъде и запазването на лидерството на Европейския съюз по отношение на новите технологии.
Лидерът на СБУ Янка Такева пък постави въпросът за технологичното обновление на компаниите, които участват в програмите за дуално обучение. Трябват инвестиции в нови технологии, защото децата трябва да се учат на нови машини, а не на такива от миналия век, заяви Такева.
Мария Габриел подкрепи председателят на СБУ и обяви, че всяка компания ще може да кандидатства по програмите на Европейската комисията за обновяване на технологиите и машините, които използват.