Най-малко 900 лв. заплата за сестра, поне 1100 лв. за лекар в новия КТД за здравеопазването

 

  • site-1

 

Стартовите заплати на заетите в здравеопазването се увеличават с 20 до 50 на сто спрямо 2016 година. Това предвижда новият колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“, подписан днес от синдикати, работодатели и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. От страна на КНСБ подпис под него сложи председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов.
Според договореното най-ниската заплата за медицинска сестра, акушер или лаборант става 900 лв. Ръстът е с 200 лв. спрямо договореното в стария КТД.

Подписан бе нов колективен договор в бранш "Целулозно-хартиена промишленост"

Федерацията на синдикалните организации в горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ и ФЛП НА КТ “ПОДКРЕПА” подписаха браншови колективен трудов договор с Браншовата камара на работодателите от "Целулозно-хартиена промишленост".

Два нови колективни договора бяха сключени в леката промишленост

 

Два нови колективни трудови договора в леката промишленост бяха подписани през месец февруари-март, 2020 г. малко преди и по време на въведеното извънредно положение в България, при работа в риск, и въпреки усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространение на COVID-19.

Единият е сключеният КТД в „Кемет Електроникс България“ ЕАД гр. Кюстендил, мултинационално предприятие в бранш Производство на електрически съоръжения, основните постижения са: увеличение на основната работна заплата средно с 35 лв.; увеличение на допълнителното възнаграждение за Коледните и Великденски празници с по 40 лв.; създаден е работно-организационен съвет, с участието на синдиката и работодателя за обсъждане на работно-организационния процес; за приложение на новаторска идея се изплаща от 100 лв. до една брутна работна заплата.

Подписан е нов колективен трудов договор в НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България (СЖБ), Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ), Национален железничарски синдикат (НСЖ „Подкрепа“), Федерация транспортни работници (ФТР „Подкрепа“) и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) подписаха на 2 юни нов колективен трудов договор (КТД 2020), който осигурява по-добри условия за работещите в компанията.