КНСБ: Пропуски и основания за критики към НСТС има, но не и за кардинални оценки

  • 12.02.2015_PKF_KNSB

КНСБ споделя позицията на работодателските организации, че в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) има пропуски и основания за критики, но в същото време не могат да се правят кардинални оценки и изводи. Тази позиция на КНСБ обяви вицепрезидентът на Конфедерацията Чавдар Христов по време на пресконференция днес, 12 февруари 2015 г., в централата на синдиката.

Той припомни, че КНСБ също многократно алармира за състоянието на тристранния диалог, особено относно проекта за ПМС, подготвен от Министерство на здравеопазването, за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, както и по отношение на Закона за изменение  и допълнение на Закона за здравното осигуряване, който бе обсъден в Министерски съвет и насочен към Народното събрание, без да е бил обект на обсъждане в НСТС.

Чавдар Христов заяви, че по своята същност тези нормативни актове попадат в обхвата на проблематиката, която по закон трябва да бъде обсъдена в НСТС, преди държавата да вземе каквото и да било решение. Проблеми има и в работата на секторните съвети в някои министерства, в областните и общинските съвети за тристранно сътрудничество. КНСБ е на мнение, че проблемите на тристранното сътрудничество следва да бъдат обсъдени в НСТС и че час по-скоро трябва да бъдат приети съвместните предложения за допълнения в Кодекса на труда, чрез които да се усъвършенства тристранното сътрудничество. Те са плод на усилията на работодатели и синдикати.

„Неоснователен е упрекът на работодателските организации, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин припознава предложенията на синдикатите, а не тези на бизнеса“, посочи вицепрезидентът на КНСБ. Той припомни, че мярката за криминализиране на укриването на невнасянето на осигурителни вноски, както и въвеждането на право на осигурените лица за избор на пенсионен фонд, са приети в хода на бюджетната процедура за 2015 г. Що се отнася до увеличаване размера на осигурителните вноски, този дебат сега тече на експертно равнище и предстои да бъде обсъждан в НСТС, ако се стигне до промени в нормативни актове.

„Друг въпрос са промените в Закона за адвокатурата, които ако бъдат приети, ще настъпят колизии в работата на всички организации и лица, които предоставят юридически консултации“, изтъкна Чавдар Христов. Той посочи, че чрез този проектозакон се монополизира един кръг дейности, които предполагат юридическо образование и стаж, не адвокатска регистрация и адвокатски стаж. Вицепрезидентът на КНСБ заяви, че ако не бъде внесен за обсъждане, КНСБ ще поиска проектозаконът да бъде оттеглен.

В пресконференцията участваха още вицепрезидентите на КНСБ Валентин Никифоров и Николай Ненков, изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева, както и Мария Странджанска – почетен председател и главен секретар на Националния съюз на юристконсултите, и Мадлен Леви-Примо – председател на Управителния съвет на специализираните счетоводни предприятия, които подкрепиха позицията на КНСБ по промените в Закона за адвокатурата.