ПОЗИЦИЯ на КНСБ във връзка с атентата в Анкара

На 10 октомври 2015 год. светът бе ужасен от най-кървавия атентат в историята на Турция, станал по време на мирна демонстрация, която целеше намаляване на насилието в страната. Терористичният акт отне живота на 105 души, 180 бяха ранени, сред тях и синдикални активисти.

КНСБ изразява съболезнования към семействата и близките на загиналите в терористичния акт в Анкара, както и на колегите от Конфедерацията на прогресивните синдикати (DISK) и Синдикатите от публичния сектор (КЕСК). Дълбоко сме потресени от жестоката трагедия, която е поредната проява на зверство и безчовечие. Убедени сме, че организаторите и извършителите на този престъпен акт ще бъдат разкрити и ще получат справедлива и тежка присъда.

КНСБ остро осъжда това "хладнокръвно убийство" на хора, които участват в мирна демонстрация за демокрация и фундаментални права.

КНСБ призовава да се обединят усилията на световната демократична общност в борбата срещу тероризма и всички да се противопоставим на това нечовешко явление,  използвано като средство за постигане на различни цели.

КНСБ се присъединява към призива на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) за „Пълно, прозрачно и независимо разследване на всички обстоятелства, свързани с престъпния акт!"