ПОЗИЦИЯ на КС на КНСБ

КС на КНСБ изразява своето неодобрение и загриженост по повод поредните действия на народния представител Волен Сидеров в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на 25 октомври 2015 г., с които грубо бяха нарушени суверенните и автономни права на студентите и преподавателите в учебното заведение.

Недопустими са действията на един народен представител, извършващ общественоопасни деяния, чрез които той демонстрира безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани. Като организация, привързана към толерантния диалог в обществото, чрез който КНСБ винаги се е стремяла да търси и намира решения на всички обществени и индустриални проблеми в държавата, Конфедерацията осъжда всяка противоправна проява, независимо кой е нейният автор.

Народните избраници имат право на имунитет, който да им дава възможност да не носят наказателна отговорност за изказани мнения и за гласувания в Народното събрание.

За хулигански прояви, грубо погазване на правовия ред и неспазване демократичните устои на държавата и правата – всички граждани, в т.ч. народните представители, следва да попадат под ударите на закона.

КС на КНСБ категорично подкрепя промяна в Конституцията на Република България, чрез която да се ограничи имунитетът на народните представители единствено до функционален такъв.

 

 

КС на КНСБ

27.10.2015г.