КНСБ иска от политиците дебат за енергетиката

  • tec 2КНСБ очаква политиците, които отиват на предсрочни избори, да кажат своята позиция за енергетиката и развитието на отрасъла през следващите години. Това обяви край Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. Там той поздрави работещите в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 за 50-годишнината на централата.

В следващите дни КНСБ ще търси разговори с основните политически сили за енергийната стратегия на страната, както за производството на електричество, така и на въглища. Синдикатът иска енергийната система на страната да разчита на по-голям дял – поне 50 на сто, въглища от местни находища.

Политиците дължат и дебат за енергийното бъдеще на страната ни, с оглед на влязлото в сила Парижко споразумение, което регулира квотите за намаляване на парниковите емисии. Позицията на синдиката е, че не само трябва да се замразят емисиите, но и България да получи необходимия й бонус, за да продължи да се развива енергийния сектор, обяви Пламен Димитров.

Президентът на най-голямата синдикална организация не е съгласен и с идеите, които се подхвърлят – да се сливат ТЕЦ-ът и Мини „Марица - Изток“. Според него това няма да стабилизира финансовата ситуация в двете дружества, а ще доведе до по-лоши последици.