Младежите на шатрата на КНСБ и „Младежки форум 21 век”: Бъдете свежи, бъдете активни!

 

  • 01

С много усмивки и позитивни емоции премина отбелязването на Международния ден на младежта на шатрата на КНСБ и „Младежки форум 21 век”, която доброволците построиха пред НДК в следобеда на 12 август 2013 г. Бяха раздадени десетки балони на децата, а младежите, които се отбиха, а и поостанаха на шатрата, оставиха послания за своите връстници, както и за опазването на природата.

„Бъдете свежи!”, „Бъдете активни!”, „Имаш ум и творчество, използвай ги!”, „Да се забавлявате, много купони, живейте за мига… и все пак да се образовате малко! :)” бяха само част от посланията, които младежите написаха на цветни листчета на таблото на КНСБ и „Младежки форум 21 век”. В посланията основен апел към младите хора беше да се развиват тук и да се борят за по-добър живот в България: „Не се предавайте, Терминал 2 не е решение!”, „Бъдете позитивни и вярвайте в себе си… ТУК!”.

Сред зелените им послания пък бяха: „Обичай ме! Аз съм твоя! С обич: Природата”, „Пази Природата и тя ще те пази!”, „Оставете наследство на следващите поколения!”, „Запазете нашия дом чист!”. Разбира се, не липсваха и свежи закачки, типично в младежки стил: „Изяж бобър, спаси дърво!”.

На шатрата на КНСБ и „Младежки форум 21 век” всеки получи полезни материали за основните трудови и социални права на работното място. Всички софиянци и гости на столицата имаха възможността да се насладят и на пъстрата пътуваща изложба на открито на тема „Лицето на труда”, която се състои от тридесет пана, показващи лицето на труда през призмата на младите хора.

Гостите на шатрата проявиха особен интерес към стартиращия двугодишен проект „Екологично образование на младите хора – мост към устойчиво развитие на местните общности”, който се реализира от „Младежки форум 21 век”, в партньорство с Народно читалище „Бъдеще сега”, с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Основната цел на проекта е да се повиши осведомеността и разбирането на младите хора за ползите от неформалното образование по темите екология и устойчиво развитие, както и за взаимовръзката им с техните фундаментални права. Младежите очакват да бъдат постигнати няколко основни резултата от реализирането на проекта:

  • Да бъде създадена общност от активни млади хора, която да следи, популяризира и участва в екологичното образование, устойчивото развитие и активното гражданство, както и да участва в процесите на обсъждане и вземане на решения на местно ниво;
  • Да бъдат информирани минимум 700 млади хора на възраст до 35 години с местните, националните и европейски политики, свързани с опазването на околната среда и възможностите за участие на младите хора в процесите на вземането на решения при провеждането на тези политики;
  • Да бъде създадена младежка обучителна база – модел за устойчиво развитие и обучение сред природата с четири специфични обучителни зони и демонстрационна инфраструктура.