КНСБ иска синдикатите да управляват фондове за безработица на своите членове 

 

  • site_1

КНСБ ще иска синдикатите да поемат управлението на фондовете за безработица на своите членове. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред младежкия форум „Бъдещето труда и младите  хора“, който се провежда в сградата на синдиката в столицата.

Във втория ден на дискусиите присъстваха още зам-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, както и председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски.

Според Пламен Димитров управлението на фондовете за безработни от страна на организациите, избрани да представляват работниците, би позволило много по-гъвкав подход към тези, които останат без работа. Подобен модел работи от години в скандинавските държави.

КНСБ е готова да управлява гъвкаво тези активи – чрез дигитални платформи, електронния си синдикат, нови методи и нови подходи, обяви президентът на организацията.

Вече се водят преговори и по конкретните детайли с федерациите, част от КНСБ, предстоят разговори по тази тема и с държавата, обяви Димитров.

Пред 100 младежи Пламен Димитров представи и визията на конфедерацията за дигитализацията, бъдещето на труда и рисковете, които създава тя пред хората на труда.

20% от глобалното съдържание вече се създава от машини. Развиват се нанотехнологиите, блокчейн технологията, криптовалутите. До две години всички мобилни устройства се очаква да имат биометрична технология“, отбеляза Пламен Димитров. Той акцентира върху факта, че 65% от днешните първокласници ще работят професии, които към момента още не са създадени, а в следващите години роботите ще заменят хората. По думите му най-застрашени от машините и изкуствения интелект са квалифицираните работници.

Дискусията е част от Проект № 2018-3-BG01-KA347-061064 на Сдружение "Младежки форум 21 век", финансиран по Програма "Еразъм +" на Европейския съюз.

Участие във форума взеха 100 души, от които 80 младежи на възраст до 30 години от всички краища на страната, както и лица, отговорни за вземане на решения и формиране на политики в областта на младежта, образованието и пазара на труда на национално и европейско ниво.

Общата продължителност на проекта е 5 месеца, считано от 1 февруари до 30 юни 2019 г., като неговото изпълнение преминава през 3 основни етапа (планиране и подготовка; провеждане на дискусионен форум; оценка и разпространение на резултатите), в рамките на които са предвидени редица конкретни дейности.