V-ти Детски Етнофестивал,под надслов “Децата за Балканите- Заедно за Европа” ще се проведе на 31.05

На 31 май-1 юни 2005, в Минерални бани-Хасково ще се проведе петият Детски Етнофестивал.
Съорганизатори на фестивала са КНСБ, сдружение “Да запазим децата” с председател д-р Желязко Христов и община Минерални бани-Хасковска област.

На 31 май-1 юни 2005, в Минерални бани-Хасково ще се проведе петият Детски Етнофестивал.
Съорганизатори на фестивала са КНСБ, сдружение “Да запазим децата” с председател д-р Желязко Христов и община Минерални бани-Хасковска област.
Тази година фестивалът е под надслов “Децата за Балканите- Заедно за Европа” и ще се проведе под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.
Откриването на фестивала е в 10:00 на 31 май в летния театър на Минерални бани.
Ще се сътезват над 2 500 деца, като 215 от тях са от чужбина – Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна Гора.
Ще участват и представители от културно-просветни дружества в България от различните етнически групи.
Ще участват деца от 70 населени места в България, 37 училища, 54 читалища, 7 ОДЗ, Националния Дворец на децата, Фондация за мултиетническо сътрудничество SOS детско селище-гр. Трявна, Дом за отглегдане и възпитание на деца лишени от родителски грижи – гр. Севлиево, Социално-педагогически интерната –с. Пелатиково, общ. Кюстендил и др.
За първи път гост на Детския етнофестивал ще бъде представителят на УНИЦЕФ за Източна Европа Октавиан Бивол.
На откриването са поканени председателят на парламентараната комисия по труда в 39-то НС д-р Хасан Адемов ио неговите заместници Емилия Масларова и Росица Тоткова.
Приветствие към фестивала от името на Президента на България ще поднесе неговия съветник по социалните въпроси Николай Николов.
Децата ще се състезават в пеене и танц в продължение на близо 1 000 часа в два поредни дни.Изпълненията ще бъдат оцеянвани от авторитетно жури в състав: проф. Николай Стойков - композитор, декан на факултет на Акедемия за музикално, танцово и изобразително изкуство- тр. Пловдив, проф. Емил Янев – диригент, ст.н.с Михаил Букурещлиев – фолкролист, доц. Красимир Петров – хореограф, Иман Кумичин – музиковед и фолклорист и Драгомир Ненов- композитор и диригент.
За “подгряването” на доброто настроение на изпълнителите и гостите на фестивала ще се погрижат 50 гайдари от гр. Смолян.