Четиринадесети детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”

Etno_festival

Близо 2000 деца от различни региони на България и участници от Полша, Хърватия, Молдова, Румъния, Турция, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина ще вземат участие в Четиринадесетия детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”.

Етнофестивалът се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, със съдействието на община Минерални бани, област Хасково. Той се провежда по повод 1 юни – Международен ден на детето, и ще бъде открит на 31 май в 10.00 ч. от вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров. Медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и БНР – Радио Благоевград.

Свои изпълнения в етнофестивала ще представят 85 групови и 40 индивидуални изпълнители. Те ще бъдат оценени от авторитетно жури, а на 1 юни от 16.30 ч. номинираните изпълнители ще участват в зрелищен гала-концерт, който ще бъде заснет и излъчен по БНТ1 на 7 юни от 16.00 часа. Радио Благоевград от своя страна ще подари студиен запис на едно изпълнение в звукозаписно студио на най-добрите изпълнители в две категории.

За първи път тази година са организирани и съпътстващи събития, които ще протекат паралелно с концертната програма. Една от атракциите за жителите и гостите на Минерални бани ще бъде кулинарното шоу на шеф Пеньо Иванов „Пъстра трапеза”, което ще представи традиционни български ястия и занаяти. За децата е организиран и пленер (рисуване под открито небе), както и други забавни и в същото време културно-образователни дейности за децата.

От година на година етнофестивалът става все по-мащабен, все по-успешен, все по-популярен и авторитетен. И тази година той ще демонстрира колко по-богата е общата европейска култура с автентичните култури на отделните етноси и националности и ще разкрие обединяващия ефект на песента и танца. В продължение на четиринадесет години детският етнофестивал предоставя възможност за творческа изява и развитие на младите таланти, стимулира развитието и потенциала на децата в извънучилищна среда, създава чувство за ангажираност и отговорност, като учи децата на взаимно уважение, толерантност и партньорство.

Инициативата за провеждането на етнофестивала се подкрепя от общинското ръководство на селището, начело с кмета Мюмюн Искендер, от Министерство на труда и социалната политика, от Синдиката на българските учители – КНСБ, от други синдикални федерации, от предприятия от страната и региона, от хотелиери от общината и т.н. Събитието се подкрепя още от ДП „Ръководство въздушно движение”; „Дънди Прешъс Металс”; АЕЦ „Козлодуй”; „Сами М” ЕООД – гр. Перник; „Овергаз Инк.” АД; Фондация „Асарел”, Пристанище Бургас; ИК „Труд и право”; ТЕЦ „Марица Изток 2”; „ТК холд” АД; „Саниконс България” – гр. Перник; „Металснаб 96” АД; „Елаците-Мед” – с. Мирково; БРФ „Спорт и здраве”; ДП „Транспортно строителство и възстановяване”; „Водоснабдяване и канализация – Пловдив” ЕООД; Независим учителски синдикат – КНСБ; „Международен композит БТ”; „Пристанище Варна”; „Топликос” ООД; „ТИТАНН БКС” ООД; БС „Водоснабдител”; „Пирин текс” ЕООД; „Импулс” АД.