КНСБ обсъди с министър Сачева директивата за адекватните минимални работни заплати

Изготвяне на национален план за насърчаването на колективното трудово договаряне и постепенно достигане на 70% покритие у нас на работниците и служителите с колективен трудов договор. Това бе една от темите, които бяха обсъдени с министър Деница Сачева и екипа й на онлайн работна среща, инициирана от КНСБ по повод на предложената от ЕК през октомври Директива за адекватните минимални работни заплати.

Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ излязоха със становища, че проектът се нуждае от подобрения (вижте тук). По инициатива на ЕКП на национално ниво синдикатите в ЕС започнаха консултации с правителствата. Предстои да обсъдим директивата с българските евродепутати, а около 10 декември ще се проведе онлайн консултация с комисар Никола Шмит, съвместно с колегите ни от Румъния и Хърватия, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи двата възлови въпроса за конфедерацията - в правните разпоредби на директивата да залегне праг, под който минималните работни заплати не могат да паднат - 60% от медианната и 50% от средната работна заплата, както и изготвянето на национален план, с който страната ни да достигне 70% покритие с КТД при 30 на сто в момента.

КНСБ с писмо до Ивайло Калфин за кампанията "ВЪЗстани за правата си"

Повод е кампанията за защита на правата, която Европейската конфедерация на профсъюзите организира и провежда, а КНСБ се присъедини и активно участва в нея, като поставя и някои национални акценти.