Шарън Бъроу: Трябва да променим правилата, за да изградим справедливо бъдеще за всички

Какви трябва да бъдат основните политически мерки за възобновяване на глобалната икономика, засегната от пандемията COVID-19? Шарън Бъроу, Генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) споделя мнението си за нуждите и очакванията на синдикалното движение за това как да се справим с кризата предизвикана от COVID-19 и след нея. Бъроу призовава за повече солидарност и подчертава необходимостта от засилване на многостранността.

- Каква е вашата оценка за кризата с COVID-19 и последиците за работниците и техните организации по целия свят?

- Covid-19 ще бъде запомнен като вируса, който спря света. Преживяваме период, който може да бъде описан само като най-големият акт на солидарност в историята, тъй като хората се отказват от гражданските свободи, за да спасят човешкия живот. И докато всички сме съгласни, че овладяването на кризата със заразата и опазване на здравето е преобладаващият приоритет, социалните и икономически последици са и ще бъдат драматични в един вече изпълнен с проблеми свят.

Лидерите на ЕКП и КНСБ пред БНТ: Заплатите на Изток трябва да бъдат увеличени

  • bnt

Да бъде създаден Алианс за по-високи заплати в ЕС, предлага Европейската конфедерация на профсъюзите. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ генералният секретар на конфедерацията Лука Визентини.
В този алианс трябва да се включат Европейската комисия, правителства от Източна и Западна Европа, синдикати и мултинационални компании, а крайната цел е да бъдат увеличени възнагражденията на хората на труда в източноевропейските клонове на големите фирми на континента.

Станислава Такева, Оперативен директор на НВСК: Готвим нови облекчения за нашите членове

  • Sali_1

- Г-жо Такева, какво представлява Националната взаимоспомагателна каса?

- Националната взаимоспомагателна каса на Конфедерацията на независимите синдикати в България (НВСК на КНСБ) е юридическо сдружение с нестопанска цел. Основна наша цел е да поощряваме спестовността и да развива взаимоспомагателна дейност на членовете си.

За да не ви измамят в чужбина: Питайте за заплатата, искайте си трудов договор и европейска здравна карта

  • cheti etiketa

Хората, които заминават за чужбина, трябва на първо място да знаят какво е минималното заплащане за дейността, която ще изпълняват. Например за строителството в Германия, тя е 11,75 евро на час. Това посъветва в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тази сума не трябва да включва каквито и да е разходи за настаняване, за транспорт до работното място, за облекло или инструменти.
Тези, които искат да работят зад граница, не трябва да плащат никакви пари и на посреднически фирми. Това е забранено от редица европейски и международни конвенции, както и от българското законодателство, допълни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров пред в. "24 часа": Втората пенсия трябва да е пожизнена, не наследяема

  • pd


-Г-н Димитров, социалното министерство излезе с концепция за изплащането на втората пенсия от универсалните фондове - пожизнена, програмирани и еднократни плащания. Приемате ли тези предложения?


 - Вторият стълб бе създаден, за да изплаща втора, допълнителна пожизнена пенсия. Специалистите и най-вече актюерите са категорични, че няма как да има едновременно пожизненост и наследяемост. Проблемът с наследяемостта не е най-важният. За мен най-важен е размерът на тази допълнителна пенсия и това човек да я получава, докато е жив. 3-те варианта за изплащане на втората пенсия трябва да бъдат събрани в един, който да гарантира преживяемостта, т.е. надживяването над тази предстояща продължителност, която е заложена при изчисляване на пенсията. Вариант за изплащане наведнъж на суми може да има единствено ако парите по партидата стигат, за да получа допълнителната си втора пенсия. И заедно с първата да е равна най-малко на минималната от солидарната система. Това е справедливо, защото ако не мога да получа обща сума, равна поне на минималната пенсия за стаж и възраст от първия стълб, а ми е позволено да си изтегля парите навъднъж и ги похарча за сватбата на моята щерка, тогава ще ползвам солидарността на първия стълб - тоест ще взема от вас, за да получа поне минималната пенсия.