Пламен Димитров е избран за председател на Комитета по регламента на Третия конгрес на МКП

  • ituc_1

На 18 май 2014 г. в Берлин бе открит Третият конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) – най-голямата световна синдикална организация, която обединява 325 национални синдикални конфедерации с общо над 180 милиона членове. Повече от 1500 синдикални лидери и активисти от 161 страни се събраха в Конгресния център на Берлин за церемонията по откриването на Третия световен конгрес на МКП.

За председател на Комитета по регламента на конгреса бе избран президентът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с Мандатната комисия Комитетът по регламента е основен орган на конгреса на МКП. В деня след откриването Пламен Димитров запозна делегатите на конгреса с първия доклад на комитета.

Генералният секретар на МКП Шаран Бъроу окачестви конгреса на МКП като „глобелен работнически парламент, чиято цел е да изгради и укрепи силата на работниците и да укроти корпоративната власт”.

В откриването участваха още Михаел Зомер – президент на МКП, министърът на външните работи на Германия Франк Валтер Щайнмайер, Хелън Кларк – ръководител на програмата на ООН за развитие, и професионалният футболист Абдес Уаду.

В речта си Щайнмайер заяви, че неравнопоставеността е заплаха за сигурността, на която може да се отговори със силни синдикати. Хелън Кларк се обърна към присъстващите с видео обръщение, в което заяви, че синдикатите са изключително необходими в борбата за един по-справедлив свят.

В обръщението си към конгреса президентът на МКП Михаел Зомер заяви: „Ние искаме да видим глобално управление, което да уважава човешкото достойнство и достойния труд”. Той описа мерките на строги икономии, предприети в зората на финансовата криза, като „грешна рецепта за погрешна диагноза”.

Според 84% от респондентите на глобалното проучване на МКП за 2014 г. обикновените граждани нямат достатъчно влияние върху вземането на решения в глобален план. Проучването, проведено в 14 страни с население общо 3,7 милиарда души, показва следното:

  • 68% мислят, че правителствата им не се справят с безработицата;
  • 78% смятат, че икономическата система фаворизира по-скоро богатите, отколкото да е справедлива към останалата част от населението;
  • повече от половината оценяват настоящата икономическа ситуация в страната си като лоша.

Делегатите на конгреса изказаха съболезнования на семействата на повече от 270 турски миньори, които загубиха живота си при инцидента в мината Сома в Турция в началото на миналата седмица.

Предвижда се конгресът на МКП да завърши на 23 май 2014 г. В края на събитието ще бъде избрано и новото ръководство на най-голямата синдикална конфедерация в света.