Делегацията на КНСБ се включи в протеста на МКП срещу Американската търговска камара

Делегацията на КНСБ на протеста на МКП в Берлин

На 20 май 2014 г. пред „Дойч Телеком” в Берлин се проведе протестен митинг срещу анти-синдикалните практики на Т-Мобайл (САЩ). На протеста делегатите на конгреса на МКП настояха Американската търговска камара (АТК) да преустанови намесата си във вътрешната политика на други държави. Най-голямата група сред протестиращите бе тази на делегацията на КНСБ, която се присъедини към искането на МКП.

От КНСБ в протеста се включиха президентът на Конфедерацията Пламен Димитров, вицепрезидентите Валентин Никифоров, Чавдар Христов и Николай Ненков, директорът на Института за социални и синдикални изследвания – КНСБ Любен Томев, началникът на Международния отдел на КНСБ Константин Пашев, председателят на Синдиката на българските учители – КНСБ Янка Такева, председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) – КНСБ Екатерина Йорданова, заедно с младежкия лидер на СТСБ Алина Милушева и председателят на „Младежки форум 21 век” – КНСБ Даниела Алексиева.

Генералният секретар на МКП Шаран Бъроу представи видеоматериал, базиран на автентично копие, който уточнява тактиките на АТК срещу синдикализирането. „АТК атакува открито справедливите трудови права в страни като Молдова, Румъния, Португалия, Испания, Ирланидия и робската държава Катар”, посочи Бъроу.

  • 001

Тя изтъкна, че в Китай АТК открито нарушава законите, които гарантират трудовите права на гражданите, включително и на колективно договаряне. „Потърсете за глобално нарушение на трудови права и ще откриете АТК зад кулисите”, изрази възмущението си Шаран Бъроу и допълни, че АТК застрашава реформите на трудовите закони, които правителствата обмислят да приемат, за да защитят правата на работниците и служителите, включително и установяването на минимална заплата. „За жалост, правителствата, които отчаяно се нуждаят от инвестиции и от партийни дарения, са склонни да се огънат под волята на АТК”, коментира Бъроу.

Генералният секретар на МКП посочи, че е време АТК да отстъпи и да зачете независимостта и правото на работниците да членуват в синдикати и да участват в кампании, за да градят своето бъдеще, а не да имат пред себе си наложен корпоративен модел.

Участие в протеста взеха и синдикалисти от германския синдикат на служителите от сферата на услугите – Ver.di, Асоциацията на кабинните екипажи – CWA, Съюза Обединението на германските профсъюзи – DGB, най-големият американски синдикат – AFL-CIO, и Глобалният съюз – UNI.