108 сигнала подадени досега във Vox

108 сигнала са получени до момента на мобилното приложение VOX КНСБ. То има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. В настоящата сложна ситуация на пазара на труда дава възможност на работниците да подадат сигнал при нарушение от страна на работодателя, както и да зададат въпрос, свързан с трудовите и осигурителните им права.

Получените сигнали се препращат към компетентните институции. До момента това е направено с 62 конкретни казуса. 46 сигнала са подадени за проверка към Главна инспекция по труда, 9 към Национална агенция за приходите и 7 към Комисия за защита на потребителите. Обработени и приключени са 67 сигнала. При 17 институциите са открили нарушение и са предприели необходимите мерки. На 30 сигнала се очаква отговор. На поставените въпроси пък е получен отговор от експертите на КНСБ.

От подадените сигнали 102 са негативни, а 6 са за положителни практики в търговията, здравната и училищната система. Негативни сигнали има от 21 области, като най-много са от София – 31, Бургас -12 сигнала, Варна и Стара Загорас с по 9, Шумен – 6 сигнала, Видин, Плевен и Кюстендил с по 4. Останалите области са с между 1 и 2 сигнала.

Най-много негативни практики са посочени в областта на търговията и услугите – 64 сигнала. За туризма, хотелиерството и транспорта са получени общо 20 сигнала. За образователната и здравната система има постъпили по 4 сигнала, за читалищно и библиотечно дело – 2. Също толкова има и за държавната администрация. От сектор промишленост има 3 сигнала.

Лидер в негативните практики е категорията „Неплащане на заплати и осигуровки”, където са постъпили 26 сигнала, следвана от „Извънреден труд, извън законовите рамки” – 15 броя,  а за “Заплата в плик” има 14 сигнала. За липса на касова бележка са подадени 9 сигнала, 8 човека са алармирали за работа без договор. Също 9 са случаите в категорията „Насилие и тормоз на работното място”. От лошо обслужване са се оплакали 7 потребителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *