145 хил. работници в ЕС подкрепиха кампанията за нов закон за защита на трудовите права

Над 145 хил. работници от целия Европейски съюз, включително и от България, подкрепиха кампанията на ЕКП, с която се настоява за ново строго законодателство, което защитава правата на работниците и изисква отговорно поведение от компаниите.

Участието в кампанията бе възможно чрез специална платформа, на която се събираха подписи – https://www.enforcinghumanrights-duediligence.eu/.

КНСБ бе сред подкрепящите организации, като се присъедини веднага към призива за създаване на нов закон, който гарантира, че компаниите в Европейския съюз имат отговорно поведение и спазват човешките, трудовите, социалните и синдикалните права на работниците. За целта трябва да бъде въведен мониторинг на фирмите, независимо от мястото на регистрацията им, задължения за зачитане на човешките права и съответните санкции при неспазването им.

Кампанията на ЕКП стартира във връзка със законодателна инициатива на ЕК. Комисията откри обществена консултация, която приключи на 8 февруари, как да бъдат формулирани нови правила за корпоративна проверка, отговорно бизнес поведение и създаване на продукти и услуги, които не вредят на хората или околната среда. Това би могло да допринесе в борбата срещу антисиндикалните практики, принудителния труд, заграбването на земя, изхвърлянето на токсични отпадъци, неконтролираните емисии на CO2, обезлесяването или унищожаването на биологичното разнообразие.
Въпросът за това ново законодателство за т.нар. надлежна проверка на отговорното бизнес поведение бе разгледан днес от Изпълнителния комитет на ЕКП. Европейската конфедерация ще продължи да настоява за изготвяне и приемане на силна директива. Очаква се правното предложение на ЕК да бъде представено през лятото на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *