Бинче Боздева, СФС: Предстоят ефективни стачни действия, ако заплатите в “Български пощи” не бъдат увеличени

Бинче Боздева е заместник-председател на Синдикалната федерация на съобщенията.

От октомври миналата година СФС се бори за достойно увеличение на заплащането на служителите в “Български пощи” ЕАД. 

Според нея за доброто бъдещо развитие на дружеството е необходимо да се вземат твърди решения, да се наложат по-разумни управленски подходи от страна на неговото ръководството, а публичните услуги да бъдат адекватно компенсирани от държавата. 

 

– През декември миналата година федерацията и служителите на „Български пощи“ ЕАД обявихте началото на символични протестни действия. Продължават ли те и в началото на новата година и под каква форма?

– В края на месец октомври 2022 г. започнахме преговори за увеличение на работните заплати. Нашите искания бяха за увеличение на трудовите възнаграждения с 15% и увеличение на ваучерите за храна с 40 лева, считано от 1 ноември 2022 г.

Целта ни бе догонване драстичния ръст на инфлацията, която в края на годината почти достигна 19%. Работните заплати в „Български пощи“ бяха индексирани едва от 1 юни 2022 г. с 10%, което на годишна база бе приблизително около 5%. Тъй като не стигнахме до споразумение с работодателя, изпратихме уведомително писмо до ГИД, с което практически започнахме процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Преговорният процес продължи до месец декември, но не доведе до исканите резултати, поради което обявихме началото на  символични протестни действия, които се изразяват в носенето на протестна лента „Аз протестирам“. В тях се включиха служителите на „Български пощи“ ЕАД в цялата страна, не само синдикални членове.

В началото на новата година продължават символичните протести до постигане на споразумение с новото ръководство, което бе назначено в края на миналата година.

– Как протича диалогът с новото ръководство на „Български пощи“ ЕАД?

– На 10 януари в ЦУ на БП се проведе среща с новия състав на Съвета на директорите в  “Български пощи” ЕАД.

Новото ръководство ни запозна с настоящите проблеми в Дружеството, с лошото и дори трагичното му състояние. Очаква се 2022 г. да бъде приключена с около 55 млн. лева загуба. Около 82 млн. лева е задължението на Дружеството към комуналните оператори.

Господин Филип Алексиев, главният изпълнителен директор на “Български пощи”, изтъкна, че за да бъдем конкурентни на пощенския пазар се изисква дигитална трансформация на пощенските услуги.

В тази опознавателна среща с острота поставихме въпроса относно заплащането на труда. Но на този етап ръководството не се ангажира с конкретна цифра за повишаване на доходите.

Определена бе среща на заседание на ССС на 2 февруари 2023 г., на която ще получим повече яснота по темата.

– Бихте ли ни дали конкретни данни за нивото на заплатите в сектора към настоящия момент?

– Основното трудово  възнаграждение на експлоатационния персонал в „Български пощи“ ЕАД, който е около 6000 души, е в диапазона от 712 до 849 лева.

 – А що се отнася до условията на труд?

– Условията на труд в повечето пощенски станции са под необходимото ниво за нормално протичане на производствения процес. Лоши битови условия, липса на отопление, остаряло оборудване (мебели, техника).

Отделно липсват най-необходимите канцеларски материали и хартия, без които не може да се работи пълноценно.

– Какви са исканията Ви към работодателя? Какво е нужно за постигането на достоен труд за пощенци?

– Хората са  недоволни, напускат поради ниските заплати и лошите условия на труд. Това се дължи на лошото управление на „Български пощи“ ЕАД, на твърде некомпетентните управленски решения.

Нашите искания са ръст на заплатите с 25% и увеличение ваучерите за храна с 40 лева, считано от от 1 януари 2023 г.

Тъй като през миналата година не постигнахме споразумение за увеличаване на работните заплати и предвид ръста на МРЗ от началото на годината с почти 10%, смятаме, че това ще бъде горе-долу някакъв ръст в заплащането. В противен случай, както вече споменах по-горе, предстоят ефективни стачни действия.

Също така считаме, че ако ръководството на „Български пощи“ ЕАД не се обнови скоро, промяна и просперитет на дружеството няма да има.

– Как виждате бъдещето на сектора от днешна перспектива?

– Към настоящия момент наблюдаваме стремглаво развитие на пощенския сектор, основно в куриерските услуги, където, за съжаление, „Български пощи“ ЕАД загуби своя пазарен дял.

Връщането на дружеството на пазара ще бъде сложен и труден процес. За доброто бъдещо развитие на пощите е необходимо да се вземат твърди решения, още повече знаем за лошото финансово състояние. Освен лошите управленски подходи, една от причините е и неправилното компенсиране на публичните услуги от държавата.

Необходима е дигитална трансформация на пощенските услуги, нови софтуери с цел пощите да бъдат конкурентоспособни. Редно е да се търсят нови услуги и дейности, да се сключват ефективни търговски договори, да се оптимизират процесите, включително и да се извърши цялостно преструктуриране на БП.

Важно е да се отбележи, че за да се стабилизира дружеството, е крайно време държавата да се ангажира с това.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *