Боянка Димитрова: В Русе няма съкратени синдикални членове заради локдауна

Разговаряме с Боянка Димитрова, областен координатор на КНСБ в гр. Русе

– Госпожо Димитрова, изпратихме старата година и посрещнахме новата 2021-а в локдаун. Това как се отрази на предприятията в региона на гр. Русе? Какви са Вашите впечатления?

 – Фактът, че работим изключително добре с кмета на гр. Русе и с Областната администрация дава своя положителен ефект. Наскоро наградихме началника на РУО за съвместните добри инициативи. За щастие в предприятията в регион Русе, там, където имаме синдикални организации, нямаме сериозни проблеми. В началото, когато започна кризата около Ковид-19, имаше притеснения и затруднения, защото се появиха първите заразени, но мерките, които бяха взети, бяха изключително сериозни и ръководствата на предприятията се справиха със ситуацията и някои от тях завършиха много успешно годината. А пък за нашите работници, които са синдикални членове, се случиха и много добри социални придобивки от страна на работодателите. Изчерпаха си платения годишен отпуск, а някои от работодателите, с които изключително добре си сътрудничим, дадоха  и бонус отпуски на своите работници.

– Каква е Вашата информация по отношение на броя на новите безработни във връзка със затворени бизнеси в града вследствие на локдауна?

– В предприятията, в които имаме синдикални организации, не се стигна до съкращаване на работни места. Няма безработни, които са били синдикални членове. По- скоро наблюденията ми са в посока на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, имам преки впечатления и контактувам тясно с тях. Дори в края на годината, когато малко успяха „да си поемат въздух“ вследствие на мерките на правителството и мярката 60/40, успяхме да учредим синдикални организации. За съжаление обаче подкрепата от държавата не идва навреме и е невъзможно бизнесът на хотелиерите да просъществува дълго в ситуацията на локдаун. Налага се да се съкратят работници и по този начин ние да изгубим наши членове.

– В кои предприятия предстои подписването на нов КТД през 2021 година?

– През 2020 година завършихме успешно преговорите за подписването на нов КТД в някои ключови предприятия, където имаме големи синдикални организации. През 2021 г. на дневен ред са подписването на КТД  в общинска администрация за работещите в здравеопазването и социалните дейности. Предстои ни КТД в центъра за спешна медицинска помощ, както и в общинската администрация в гр. Бяла. Процесът там е много дълъг и продължителен и изисква търпение, настойчивост и упоритост от моя страна. Отново ми предстои среща с кмета.

При подписването на новите КТД  в най-важния ресор в момента –  здравеопазването, има ли нещо по-особено? 

– Много ни е трудно, особено в кризата с Ковид-19, да договаряме в общинските администрации, особено в здравеопазването. Изключително много ни помогнаха усилията на КНСБ  за увеличаване на единните разходни стандарти, благодарение на които се дава възможност да се увеличат основните работни заплати, функция здравеопазване и социални дейности. В предходния КТД  бяхме заложили много добри параметри, но за съжаление, едва в края на 2020 г. успяхме да достигнем нивото на договорено на КТД от 2018 г. Сега, през 2021 г., отново с увеличените стандарти през октомври ще надминем договореното от предходен КТД, но въпреки всичко не е достатъчно за грижите, за търпението и всеотдайността на здравните работници в гр. Русе. Здравните ни работници се включиха и на границата на Дунав мост, и в домовете за социални грижи , където имаше много заболели и се отзоваха. Бяха на първа линия и заслужават едно по- достойно заплащане. И ние работим в тази посока.

– Какво ще пожелаете на колегите през 2021 година?

– На първо място бих искала да пожелая здраве. Много упоритост, всеотдайност, много успехи за нашите синдикални членове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *