Да спрем пандемията на работното място!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]На 28 април, Международният ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници, синдикатите в целия свят отдадоха почит на работниците, които загубиха живота си поради COVID-19, и изразиха подкрепа към всички заболели за успешно справяне с болестта. Международната организация на труда посочи в свои проучвания, че десетки хиляди работници са загубили живота си, а милиони други – своята работа. В тези тежки за целия свят времена с особена сила звучи синдикалното верую за солидарност!

За КНСБ е традиция в този ден да изрази своето отношение и отговорност към създаването на по-здравословни и безопасни работни места. Кризата с COVID–19 ни показа колко сме уязвими и колко опустошителни могат да бъдат последствията. В тези тежки времена ставаме свидетели на истинския героизъм на здравните работници, които са на предната линия в борбата с коварното заболяване, на работниците в промишлените предприятия, на чиито усилия се крепи икономиката на страната в момента, на транспортните работници, на тези, които произвеждат храната ни, на полицаите, отговорни за спазване на мерките против разпространение на коронавируса и на всички други, които с риск за здравето си всеки ден са на своите работни места.

28 април се отбелязва и като Световен ден за безопасност и здраве при работа. Тази година той бе посветен на всички тези отговорни и смели работници. Благодарим Ви!

КНСБ остава вярна на своите ангажименти за осигуряване на безопасност и здраве на работещите и ще продължи по този път!  

Първият призив на КНСБ в началото на епидемията беше свързан именно с осигуряване на адекватна защита и гаранции за здравето и безопасността на работното място на медиците и работниците в предприятията. Своевременно изпратихме конкретни, работещи указания към членовете на КУТ и ГУТ за допълнение към оценката на риска и предприемане на мерки за предпазване от заразяване с коронавирус. Бързите  и адекватни мерки са основната причина за малкия брой предприятия с установени случаи на заразени работници. КНСБ осигури за медиците и работещите в други рискови дейности 5000 маски за многократна употреба, когато имаше най-голяма нужда от тях. Експертите на конфедерацията в цялата страна помагат с юридическа и здравна консултация. Част от тях полагат и доброволен труд.

В условията на продължителна епидемия КНСБ ще настоява за промени в нормативните актове, свързани със защита на работещите от биологични агенти и включването на SARS-CoV-2 в обхвата на наредбата.  Незабавно трябва да започнат консултации с участието на социалните партньори за разработване на план, който да гарантира мерките за безопасността и здравето на работниците при връщане на работа. Чрез представителите на работниците в КУТ и ГУТ с особено внимание ще следим и ще участваме в процеса на възстановяване на работата по отношение на контрола и спазване на мерките за защита на работниците. КНСБ счита, че за работниците и служителите от тези предприятия трябва да се осигури тестване, преди да се върнат на работните си места. Това значително ще намали риска от заразяване и ще даде възможност за по-добро управление на мерките за защита.

Вярна на принципа за съпричастност и солидарност КНСБ подготвя благотворителна кампания, с която да подпомогне свои заболели членове.

Тя ще допълни реализираните до момента инициативи съвместно със сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов”. В продължение на повече от 20 години се изплащат стипендии на деца, чиито родители са загинали при трудова злополука. Сред тях са миньори, полицаи, учители, шофьори, железничари и др., част от които са били членове на КНСБ. От 1998 г. досега заделените от фонда средства за подкрепа на децата без родители са над 400 хил. лв.

Към момента стипендиантите на благотворителния фонд са 47, от различни райони на цялата страната. За съжаление, от началото на 2020 г. добавихме още 3 деца в списъка със стипендиантите на фонда – 4-годишно момиченце, чийто баща е загинал при трудова злополука през февруари 2019 г. в ТЕЦ “Марица изток 2″ и две деца на загинал работник през февруари 2020 г. при трудова злополука на АМ Хемус, работник на „Автомагистрали – Черно море“ АД. Стипендиантите получават по 50 лв. на месец, докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла.

Нека тази вечер да запалим свещ в домовете си в знак на подкрепа на пострадалите от COVID-19 работници от целия свят и да заявим нашата готовност да направим всичко по силите си за да „Спрем пандемията на работното място“. Нека с тази свещ да символизира и нащата почит към паметта на загиналите при трудови злополуки наши братя и сестри! Помним мъртвите и ще се борим за живите![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1414″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1415″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *