Драгомир Шивачев: С 5% бяха увеличени заплатите във ВиК Бургас от началото на 2021 г.

Драгомир Шивачев е председател на синдикалната организация във ВиК, Бургас. Работи в дружеството от 45 години, като започва работа през 1976 г. Председател е на синдикалната организация от 2005 г. по предложение на служителите, които са издигнали неговата кандидатура. Синдикална организация в предприятието съществува още отпреди 1989 г.

 

– От 1 януари тази година КЕВР реши да промени цените на водата в 26 области на страната. Най- голямо намаление с 11,16% е за ВиК гр. Бургас. Какви са последствията от това решение ( за абонатите – по-висока събираемост на сметките; за служителите и за инвестициите на дружеството)? 

– Към този момент за абонатите вероятно е добре, но събираемостта не се е увеличила от този факт. Намалението на цената не се отрази и върху социалните придобивки и се спазват всички договорености по КТД. И това е хубавата новина. Всичко заложено в началото на 2020 г. се запазва. Ние подписахме Колективен трудов договор на 1 януари 2020 г. Това намаление на цената на водата ще се отрази най- вече върху инвестиционните намерения на дружеството за 2021 г. Няма да има достатъчно средства за това, което беше предвидено по плана за инвестиции. Цената на водата от 3,09 лв. с ДДС беше намалена на 2,78 лв.

– В края на миналата година беше широко дискутирана темата за язовир Камчия и заплахата пред жителите на гр. Бургас да бъдат подложени на сух режим. Каква е актуалната ситуация?

– Разполагам с актуална информация към днешна дата. Пълният обем на язовира възлиза на 233 млн. кубика. В момента има 195 млн. кубика, като остават 38 млн. кубика да прелее, а това може да се случи в края на март- април месец. Криза с водата няма как да се случи. Това е гарантирано.  Предвид тази информация – няма опасност жителите на гр. Бургас да останат без вода за битови нужди. Язовирите Ахелой и Порой са двата резервни водоизточника на гр. Бургас.

– Как се отразява на ВиК Бургас кризата с Ковид -19? 

Кризата намали с 14% приходите на ВиК Бургас от началото на пандемията, т.е. от март месец миналата година. Институции спряха работа, а оттам и потреблението на вода. Голяма част от жителите работят дистанционно в секторите, в които това е възможно. Аварийните структури са се отзовавали своевременно и не е имало неотстранени в срокове аварии. Приходи от туризма на север от Бургас имаме много малко, както и от индустриите, които спряха работа.

 – На срещата миналата година ръководството на дружеството се ангажира с предстоящо увеличение на заплатите на служителите за 2021 г. Това факт ли е вече, предвид намалението на цената на водата?

  От 1 януари 2021 година имаме увеличение на заплатите с 5% във ВиК Бургас, като начална стъпка. Като ангажиментът е за още 10%.  Бих искал да споделя с колегите синдикалисти, че за да върви работата добре, най-важното нещо е добрият диалог с ръководството. Ние можем да се похвалим с такъв. Пожелавам на всички колеги успешна 2021 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *