ЕКП: Бързото възстановяване показва защо ЕС трябва да се откаже от правилата за дълга

Силните публични инвестиции са от ключово значение за стимулиране на растежа и е необходимо дълбоко преразглеждане на фискалните правила, за да бъде подкрепено икономическото възстановяване. Това коментира конфедералният секретар Лийна Кар в отговор на последната икономическа прогноза на ЕК, съобщиха от ЕКП.

Тя коментира още: „Фактът, че европейската икономика се върна към нивата си отпреди пандемията толкова бързо, е ясно доказателство за успеха на безпрецедентния фонд за възстановяване на ЕС и бързите политически реакции. Това е в силен контраст с резултатите от строгите икономии, които ЕС предприе след банковия срив през 2008 г. и които само удължиха кризата”.

Основни констатации на икономическата прогноза за зима 2022 г., публикувана на 10 февруари от Европейската комисия са:

  • „ЕС като цяло достигна нивото на БВП отпреди пандемията през третото тримесечие на 2021 г. и се очаква всички държави-членки да преминат този етап до края на 2022 г.“.
  • „Пълното разгръщане на Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF) е в състояние да поддържа продължителна и стабилна фаза на разширяване“.
  • „Тъй като натискът от ограниченията на доставките и високите цени на енергията избледняват, се очаква инфлацията да спадне до 2,1% през последното тримесечие на годината, преди да достигне под целта от 2% на Европейската централна банка през 2023 г.”

„Реформата на икономическите правила на ЕС е крайно необходима, за да се гарантира, че публичните инвестиции ще продължават в мащаба, необходим, за да преминем през пандемията, включително посрещането на „увеличеното напрежение“ върху обществените здравни услуги, посочено в прогнозата. Но тези инвестиции ще трябва да продължат и след пандемията, ако Европа иска да премине към зелена икономика по справедлив към работниците начин и да бъде в крак със своите глобални конкуренти, като гарантира, че европейските индустрии са подходящи за цифрова  икономика”, обясни конфедералният секретар на ЕКП.

Кар уточни, че Европейската комисия е напълно наясно, че рязкото покачване на цените на енергията и ограниченията в доставките са причините за нарастването на инфлацията и не споменава заплатите като утежняващ фактор. Всъщност Комисията казва, че през третото тримесечие на 2021 г. се наблюдава „най-бавният темп на растеж от избухването на пандемията“ и че заплатите са паднали в реално изражение, „като се вземат предвид рязко нарастващите потребителски цени“. С оглед на факторите, подхранващи по-високата инфлация, която се прогнозира да избледнее до края на годината, е ясно, че работещите ще трябва да бъдат компенсирани за загубите си. На фона на това през последното десетилетие ръстът на заплатите изостава значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *