ЕКП: Без мерки за подпомагане на заетостта безработицата може да се удвои в Европа

Без удължаване на спешните мерки за подпомагане на заетостта, предприети на европейско и национално ниво заради коронавируса, безработицата може на практика да се удвои в ЕС и да засегне 30 милиона души, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите, съобщиха оттам. 

Сега  в ЕС има 15,9 млн. безработни, което е увеличение с 2 милиона от началото на ковид кризата през месец март.

Ситуацията би била много по-лоша без национални мерки за краткосрочна заетост, подкрепени от програмата на ЕС SURE. Според ЕКП в момента те защитават работните места и заплати на поне 39,6 милиона на работниците. Прекратяването на тези мерки би застрашило пряко поне 14 милиона работни места, докато други работници виждат, че доходите им рязко падат.

Въз основа на информация, събрана от своите национални филиали, ЕКП изпрати писма, в които алармира за проблема, до министрите на финансите и заетостта от всички държави-членки.

Това писмо идва в момент, в който страните трябва да решат дали да продължат или не мерките за частична безработица. Повечето от тях вече са ги удължили за 2021 г., но други ги намаляват или все още планират да ги прекратят през следващите месеци.

ЕКП призовава министрите по заетостта за:

  • Разширяване на мерките за частична безработица, докато се реализира реално икономическо възстановяване и стабилизиране на заетостта;
  • Разглеждане на въпроси, свързани с тези мерки, като липса на покритие за самонаети работници;
  • Гаранция, че правата на работниците за информация, консултации и участие се зачитат в процесите на преструктуриране на дружествата.

В писмото си до министрите генералният секретар на ЕКП Лука Визентини посочва:

„Всички национални и европейски спешни мерки – по-специално тези, свързани със защитата на работното място, обезщетението за загуба на доходи и SURE – трябва да се поддържат толкова дълго, колкото е необходимо и до пълното икономическо възстановяване стабилизиране на заетостта. “

„Съществува голям риск десетките милиони хора, които са възпрепятствани да работят и се възползват от различните мерки за защита на заетостта, въведени от правителствата, да изпаднат в безработица, ако разликата между тези спешни мерки и плащанията по плана за стимулиране не се компенсира от подходящи мерки за подкрепа на работниците и бизнеса.”

„Много правителства с право въведоха или разшириха мерките си за подкрепа, но това не е така навсякъде и не засяга всички категории работници, особено тези, които са самонаети, сезонни или упражняват нетипични форми на заетост.” 

„Призоваваме ви да разгледате спешно тези искания, за да избегнете тази трагедия, свързана с безработицата, от която Европа няма да се възстанови. “

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *