ЕКП: Цената на коледната вечеря се е увеличила 7 пъти повече от заплатите

Анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че тази година семействата ще бъдат принудени да намалят разходите си за коледна вечеря поради това, че цените на хранителните продукти нарастват до седем пъти по-бързо от заплатите.

Цените на хранителните продукти, които са вторият по големина фактор за инфлацията след енергията, са се увеличили с 18 % в целия Европейски съюз от миналата зима насам.

Необходимата сума за основните продукти, използвани за приготвяне на коледна вечеря, е нараснала средно в ЕС с:

+16.4% за месо;
+20.2% за зеленчуци;
+17.6% за карофи;
+32.1 за брашно.

За сравнение, номиналните заплати в ЕС се очаква да нараснат с 4,4% до края на тази година, което означава, че цените на хранителните продукти нарастват повече от четири пъти по-бързо от заплатите.

Домакинствата в Словения са изправени пред най-рязко увеличение – там цените на хранителните продукти нарастват 7,6 пъти по-бързо от заплатите, следвана от Швеция (6,4 пъти), Испания (5,4) и Малта (4,7 пъти).

Това се допълва от все по-недостъпните разходи за приготвяне на храна, като в някои страни нископлатените работници харчат повече от месечната си заплата за сметки за енергия.

ЕКП апелира европейските и националните политици да включат в новогодишните си програми:

– предприемането на действия за предотвратяване на спекулациите с цените на храните, включително чрез ограничаване на цените и данъци върху свръхпечалбите;
– насочени плащания за хората, които се борят да сложат храна на масата и да си позволят сметките за енергия;
– подкрепа за увеличаване на заплатите, за да се отговори на нарастването на разходите за живот.

ЕКП призовава и Съвета на ЕС, който ще заседава тази седмица, да договори европейски антикризисни мерки за запазване на производството, работните места и доходите във всички сектори.

“Всяка година много семейства се притесняват дали ще могат да си позволят подаръци, но тази година само купуването на продукти и приготвянето на коледна вечеря ще бъде предизвикателство. Коледа ще бъде изключително трудна за милиони хора заради поскъпването на храните и горивата, дължащо се на войната в Украйна, корпоративното печалбарство и спекулациите. Тези цифри ясно показват, че инфлацията не се дължи  на затруднените работници и техните семейства. Политиците трябва да си поставят като новогодишно решение да сложат край на прекомерното печалбарство и спекулациите с цените на храните и енергията, които имат основен принос за инфлационната криза, причиняваща нещастия тази Коледа”, заяви генералният секретар на ЕКП Естер Линч, коментирайки новите данни, които станаха ясни миналата седмица след стачките и протестите в Италия, Великобритания, Белгия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *