ЕКП: Дивидентите нарастват с до 13 пъти по-бързо от заплатите

В анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите се установява, че възнагражденията на акционерите в Европа нарастват 13 пъти по-бързо от заплатите на работещите.

Между април и юни тази година изплащането на дивиденти се е увеличило със 75 % в Португалия и с 66 % в Дания, докато номиналното възнаграждение в тези страни е нараснало с 6 % и 5 %.

В цяла Европа дивидентите се увеличават с 10% – два пъти повече от темповете на нарастване на заплатите – и достигат рекордните 184,5 млрд. щатски долара.

Това е втората поредна година, в която акционерите отбелязват високи възнаграждения благодарение на увеличаването на корпоративните печалби, които стимулират инфлацията и кризата с разходите за живот.

Дивиденти Q2 2023 Ръст на номиналното възнаграждение на служител 2023 г.
Дания +66% +5%
Португалия +75% +6%
Австрия + 95% +8%
Испания +33% +5%
Франция +13% +6%
Германия +10% +6%
Италия +9% +4%
Европа +10% +6%

Източник: Дивиденти – Janus Henderson Dividend Index / Компенсации – база данни AMECO

ЕКП призовава председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да разгледа тази “извънредна ситуация в областта на социалната справедливост” в речта си за състоянието на Съюза тази седмица. В писмо до председателя фон дер Лайен ЕКП я призовава да:

  • Възстанови баланса между управителните съвети и работниците, като гарантира, че само компании, които спазват правото на колективно договаряне, могат да получават публични средства.
  • Да попречи на компаниите, получаващи публични средства, да изплащат извънредни дивиденти и да гарантира, че те плащат достойни заплати и ги реинвестират в обществен интерес.
  • Нови икономически правила, които насърчават справедливо и прогресивно данъчно облагане, включително върху свръхпечалбите.

Коментирайки разликата между дивидентите и заплатите, генералният секретар на ЕКП Естер Линч заяви: “Докато хората, които всеки ден се трудят и работят усилено, се борят да си позволят да сложат храна на масата, богатите акционери чупят тапите на шампанското, за да отпразнуват рекорден неочакван приход. Тези данни не могат да бъдат по-ясни от това, че именно корпорациите са отговорни за повишаването на инфлацията, а работниците понасят последствията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *