ЕКП и IndustriAll Europe: Субсидиите от ЕС за зелена индустрия да гарантират и справедлив преход за работниците

Европейските лидери трябва да гарантират, че субсидиите за зелената индустрия са обвързани със социални условия.

Това заявиха от Европейската конфедерация на профсъюзите и IndustriAll Europe по повод днешното заседание на Европейския съвет, на което правителствените ръководители ще обсъдят отговора на ЕС на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ.

Законът за намаляване на инфлацията включва:

  • Бонусни данъчни облекчения за предприятия, които плащат достойни заплати и наемат стажанти;
  • Данък върху обратното изкупуване на корпоративни акции, за да се насърчат предприятията да инвестират, вместо да обогатяват изпълнителните директори;
  • Допълнителни данъчни кредити за проекти за чиста енергия, създадени в общности, които преди това са били зависими от добивната промишленост.

Макар че Европейската комисия публикува планове за запазване на промишлеността в Европа чрез съчетаване на американските субсидии за чисти технологии, ЕС засега остава назад, когато става въпрос за социални условия, които да гарантират, че публичните средства се използват за общото благо.

Ако не се приемат подобни на изброените мерки, 250 милиарда евро от фондовете на ЕС и още милиарди под формата на национална държавна помощ могат да бъдат предоставени на компании, които понижават социалните стандарти в Европа.

Публичните средства трябва да зависят от спазването на колективното договаряне, информирането и консултирането с работниците и техните синдикати, както и от забраната за съкращения и изплащане на дивиденти.

“Увеличаването на публичните инвестиции в зелената индустрия е правилно, но лидерите имат отговорността да гарантират, че те се използват за общото благо. Субсидиите на стойност милиарди евро трябва да бъдат придружени от условия, които да гарантират, че те се инвестират правилно и се споделят с работната сила, а не просто се изсипват в джобовете на изпълнителните директори и акционерите”, каза генералният секретар на ЕКП Естер Линч преди заседанието на Съвета .

Позицията на ЕКП е, че Европа трябва да се възползва от тази възможност, за да повиши заплащането и условията на труд едновременно с намаляването на въглеродните емисии.

Генералният секретар на IndustriAll Europe Люк Триангъл заяви, че индустриалните синдикати приветстват подновения стремеж на ЕС за зелена индустриална стратегия на европейско равнище, но липсва равностоен ангажимент за висококачествени работни места в зелената индустрия в Европа.

“Обявените инвестиции в зелени умения са необходими, но не са достатъчни. Настояваме публичната подкрепа за дружествата за чисти технологии да бъде обвързана със социалните условия. В замяна на зелените субсидии компаниите трябва да осигурят справедлив преход с участие на работниците и колективно договаряне, справедливо заплащане, качествени работни места и високи социални стандарти”, категоричен е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *