ЕКП: Необходима е директива за справяне със стреса на работното място

Европейската конфедерация на профсъюзите започва кампания за въвеждане в ЕС на регламент за справяне със стреса на работното място, съобщиха от там. Проблемът е особено наболял на фона на психично-здравна криза, влошена от принудителната изолация тази година заради пандемията с Ковид.

Стресът, свързан с работата, вече се е превърнал в епидемия и то преди изолацията. Новите данни на Евростат показват, че всеки трети работник винаги или често работи под натиск от времето. След блокирането ООН заяви, че нивата на стрес в Европа са се “повишили значително”. Хората, работещи от вкъщи, са два пъти по-склонни да работят над 48 часа и по-често страдат от многократно прекъснат сън.

В Световния ден на психичното здраве на 10 октомври ЕНП стартира кампания EndStress.EU за осигуряване на директива на ЕС за справяне с нарастващия проблем.

Защо е време да се справим със стреса, свързан с работата в Европа, посочват от ЕНП:

  • 51% от работниците в ЕС казват, че стресът е често срещан на тяхното работно място.
  • Разходите за депресия поради работа се оценяват на 617 милиарда евро годишно.
  • Една четвърт от работниците казват, че се чувстват емоционално изтощени от работа по време на принудителна изолация.

Директивата е необходима, защото собствените изследвания на ЕС показват, че 89% от работодателите признават, че основната причина да съблюдават изискванията за здравословни и безопасни условия на труд е заради законодателството. Но само няколко държави-членки имат законодателство относно стреса, свързан с работата, а само една трета от работните места имат план за действие за предотвратяване на стреса, свързан с работата.

Кампанията на ЕКП е подкрепена от Mental Health Europe, както и над 20 национални синдикати. Евродепутати също участват в стартирането ѝ.

Заместник-генералният секретар на ЕКП Пер Хилмерсон коментира: „Стресът, свързан с работата, вече беше достигнал епидемични нива преди изолацията, но работата от вкъщи създаде нов натиск, който се отрази отрицателно върху психичното здраве на хората. По-спешно от всякога е да се справим с европейската криза при стрес, свързан с работата, а собственото изследване на ЕС показва, че работодателите предприемат действия само в резултат на законодателство. Време е Европейската комисия да покаже, че приема психичното здраве също толкова сериозно, колкото и физическото, като предложи директива за справяне със свързаната с работата епидемия от стрес.“

Официално кампанията EndStress.EU стартира на 15 октомври.