ЕКП: Повишаването на лихвените проценти в ЕЦБ вреди на работниците и крие риск от рецесия

Европейската централна банка взе решение вчера, 16 март, да повиши трите си основни лихвени процента с по 50 базисни пункта.

В отговор на това решение Европейската конфедерация на профсъюзите заявява, че след кризата с разходите за живот, причинена от инфлацията и движена от печалбите, последното нещо, от което работещите хора се нуждаят сега, е рецесия, която ЕЦБ рискува да създаде чрез това увеличение на лихвите.

“Това шесто поредно увеличение на лихвите изглежда изпреварващо и безразсъдно в момент, когато банките фалират, инфлацията намалява през последните четири поредни месеца, а фалитите на предприятия са най-високите от 2015 г. насам. То е далеч от “основания на данни” подход, обещан от ЕЦБ. Повишаването на лихвените проценти не допринася за справяне с причините за инфлацията от страна на предлагането, които унищожават жизнения стандарт на хората, и сега лечението започва да изглежда по-опасно от болестта”, посочи генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Тя обясни още, че увеличаването на разходите по заемите ще задуши и инвестициите в момент, когато те трябва да се увеличат, ако искаме да преминем към зелена икономика или да предпазим най-уязвимите домакинства от кризата с разходите за живот.

Данните на ЕЦБ сочат, че инфлацията е била предизвикана от затруднения във веригата на доставки и свръхпечалби. Време е политиците да се заемат с истинската причина за високата инфлация и да спрат да карат работещите хора да плащат за друга криза, която не са създали, категорични са от ЕКП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *