ЕКП: Предложенията на Съвета относно работата в цифрови платформи трябва да се подобрят

Министрите от ЕС направиха важна стъпка към следващия етап на преговорите за по-добро регулиране на работата в цифровите платформи, като постигнаха съгласие по позицията на Европейския съвет относно директивата за платформените работници.

Европейската конфедерация на профсъюзите обаче настоява за подобрения, тъй като:

  • Работниците ще трябва да отговарят на три от седемте критерия, за да бъдат прекласифицирани като наети лица – което означава, че няма да има “право на заетост”.
  • Самостоятелно заетите работници ще бъдат обект на едностранно решение от страна на цифровата трудова платформа относно тарифите им и на ограничаване на възможността за изграждане на собствена клиентска база.
  • Националните дерогации, поискани от държавите членки, създават опасен прецедент, който лесно може да доведе до вратичка, позволяваща на платформите да избягват отговорностите си към работниците.

Тези позиции са в противоречие с целта на Европейската комисия работниците да имат право да бъдат прекласифицирани като служители и с противопоставянето на Европейския парламент на използването на критерии.

ЕКП приема като положително развитие това, че лед редица забавяния на ниво Съвет сега може да се постигне напредък към директива, която подобрява условия на труд за платформените работници.

“Твърде дълго време платформените компании, управлявани от мултимилионери, използваха вратички в закона, за да избегнат най-основните си задължения към своите работници и обществото. Позицията, приета от Съвета днес обаче ще попречи на работниците най-накрая да получат правото си да получават поне минимална работна заплата, обезщетение за болест, отпуск и достъп до социално осигуряване”, подчерта конфедералният секретар на ЕКП Людовик Воет.

Той обясни, че пример за това е неотдавна приетият закон в Белгия, който следва духа на предложението на ЕС и включва система за прекласификация, основана на това, че работниците отговарят на определени критерии. Това все пак още не е довело до подобряване на условията на труд на практика.

Позицията на Съвета също така рискува да отнеме независимостта на действително самостоятелно заетите работници, които искат да запазят този статут, посочват още от европейската конфедерация.

“Надяваме се, че преговорите в рамките на тристранния диалог, с твърда позиция от страна на Европейския парламент, ще започнат бързо и ще доведат до изготвянето на директива, която ще даде на работниците истинско право на статут на наети лица”, каза още Воет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *