ЕКП: Работодателите да поемат отговорност за безопасността на работничките по пътя до и от работа

Работодателите пренебрегват отговорността си за безопасността на работничките по време на пътуването им до и от работа, предупредиха синдикатите по случай Международния ден на жената.

Европейската конфедерация на профсъюзите и нейните филиали проведоха днес, 8 март, протест под надслов “Безопасност през цялото време” пред централната гара в Брюксел, за да алармират за това “сляпо петно”, което излага жените на по-висок риск от насилие и тормоз по пътя им към и от работа.

Според белгийско проучване една от всеки три жени избягва обществения транспорт заради насилие и тормоз, а според френско проучване цели 87 % от жените са били жертви на тормоз по пътя към работното място.

Този проблем е и една от основните пречки пред работата на жените в транспортния сектор, като 63 % тях са заявили, че са преживели насилие на работното място, сочи проучване на Европейската федерация на транспортните работници.

Въпреки мащаба на проблема, много работодатели не изпълняват отговорността си за безопасността на работещите жени по време на пътуването им до работното място.

Съгласно Международната трудова конвенция № 190 държавите са длъжни да въведат закони, задължаващи работодателите да предотвратяват насилието и тормоза на работното място – включително “при пътуване до и от работното място”.

До момента само четири държави от ЕС са ратифицирали конвенцията – Гърция, Ирландия, Италия и Испания. Процесът на ратификация е в ход и в Белгия.

Съветът на ЕС забави ратифицирането на конвенцията от други държави членки, като създаде ненужна правна несигурност по отношение на ратификацията.

На Международния ден на жената през 2023 г. ЕКП настоява:

– Всички държави членки на ЕС да ратифицират Конвенция 190;
– Работодателите да преговарят със синдикатите, за да гарантират, че пътуването до и от работа е защитено от насилие и тормоз;
– Европейските институции да включат практически решения за насилието и тормоза на работното място в нова директива.

“Работодателите имат две “слепи петна” – едното е полът в областта на здравето и безопасността, а второто е пътуването до работа. Така че причината, поради която сме тук днес, е да заявим много ясно, че работодателите са длъжни да гарантират, че можем да пътуваме до работа и до дома след края на работния ден, без да пътуваме в страх”, заяви по време на акцията генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Тя бе категорична, че лидерите на ЕС трябва да изиграят своята роля за осигуряване на безопасността на жените, като най-накрая дадат зелена светлина на всички държави членки да ратифицират Конвенция 190 на МОТ за предотвратяване на тормоза и насилието на работното място, включително по време на пътуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *