ЕКП: Рекордното увеличение на лихвите засяга негативно работниците, но помага на акционерите

Днес Европейската централна банка обяви десето поредно увеличение на лихвените проценти, с което те достигнаха най-високото си ниво от създаването на еврото.

В отговор на това решение генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч определи това решение като “изумително”. “Това е неподходящият момент ЕЦБ да увеличи лихвените проценти. Такова решение ще навреди на работниците, ще обогати акционерите и ще проправи пътя за рецесия през следващата година”, заяви тя.

Данни на ЕЦБ също показват, че повишаването на цените се дължи предимно на корпоративното печалбарство и рекордните лихвени проценти няма да направят нищо, за да спрат това.

ЕКП посочва, че това ще усложни живота на затруднените работници, които все по-често трябва да взимат заеми, за да си позволят елементарни неща от живота, и ще ни приближи до нова рецесия, която ще унищожи работните места, като задуши инвестициите, отчаяно необходими за повишаване на производителността и екологизиране на икономиката.

“Единствените печеливши са богатите акционери на големите банки, които си изплатиха огромни дивиденти благодарение на предишните повишения на лихвените проценти. Време е политиците да спрат да пълнят джобовете на банкерите за сметка на обикновените хора и да се заемат с истинската причина за тази криза, като подкрепят извънредните данъци върху свръхпечалбите, които водят до инфлация”, категорична е Линч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *