ЕКП с призив: Жените, работещи от дома, се нуждаят от защита срещу онлайн тормоз

Законите срещу тормоза на работното място трябва да бъдат актуализирани, за да се защитят жените, работещи от дома, срещу онлайн злоупотреби, станали възможни чрез техниките за наблюдение, използвани от работодателите. Това призовават от Европейската конфедерацията на профсъюзите в днешния Международен ден за защита на жените от насилие.

Жените, работещи на първа линия в борбата с ковид, особено болногледачи, транспортни работници, продавачи в магазини и чистачи, се сблъскват с все по-големи злоупотреби по време на кризата. Но голяма част от тормоза на работното място, на който са подложени жените, се е преместил онлайн по време на изолацията, като това е улеснено от инструментите за наблюдение, използвани от много компании, посочват от ЕКП.

За да спре кибертормозът и всяка друга форма на насилие по време на работа, от там призовават страните да ратифицират конвенция 190 на Международната организация на труда за премахване на насилието и тормоза в областта на труда.

„Конвенция №190 защитава срещу всички форми на насилие и тормоз в света на труда. Тя се основава на широка концепция за „света на труда“, която отчита факта, че в днешно време работата не винаги се извършва на физическо работно място. Например, той обхваща насилието и тормоза, възникнали по време на пътуване, свързано с работа, при пътуване до работното място и от работа, в осигурено от работодателя настаняване или чрез свързани с работата комуникации, включително тези, активирани от информационни и комуникационни технологии“, обясняват от МОТ за конвенцията.

Тя бе приета през 2019 г. и е първият международен трудов стандарт за справяне с насилието и тормоза в света на труда. Правителствата и работодателите, които са членове на МОТ, се съгласиха с конвенцията и се ангажираха да подобрят законите, услугите и процедурите за справяне с насилието и тормоза. Повече от година КНСБ също многократно настоява за ратифицирането й у нас.

Заместник генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: „Въпреки че съществуват някои закони, политики и услуги, насилието и тормозът на работното място остават основен проблем, особено за жените. Днес няма достатъчно ефективни механизми за предотвратяване и борба с кибер тормоза и особено за предотвратяване на натрапчиво наблюдение. Компаниите обикновено знаят или могат лесно да разберат как да се справят с тормоза на работното място, но трябва да актуализират процедурите си, за да го приложат към тормоз над работещи от вкъщи. Тенденцията към работа вкъщи ще продължи и след пандемията COVID, така че конвенцията на МОТ е навременна и се нуждае от спешно внимание. Най-добрият начин за постигане на напредък е правителствата да осигурят правилната правна рамка за справяне с проблеми като кибер тормоз, кибер наблюдение и да насърчат работодателите да договарят процедури със синдикатите. Това вече се оказа успешно, тъй като компаниите, в които има синдикати имат 60% по-малко сексуален тормоз.“

Конвенцията също така призовава за мерки като отпуск за жертви на насилие, гъвкави условия на работа, временна защита срещу уволнение и за осигуряване на подкрепа на работното място за жертвите на домашно насилие.

ЕКП цитират последните актуални данни за ЕС, според които 11 процента от жените са преживели сексуално и/или физическо насилие на работа. 16% от жените в ЕС казват, че най-сериозното насилие извън дома е станало на работното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *