ЕКП: Страните в ЕС да ратифицират спешно Конвенция 190 на МОТ!

Институциите на ЕС бавят важни мерки за справяне с насилието, основано на пола, въпреки нарастването на случаите, предупрeдиха от Европейската конфедерация на профсъюзите на 25 ноември, Международния ден за премахване на насилието над жени.

Европейските синдикати алармираха, че по време на ковид кризата броят на докладваните случаи на насилие срещу жени се увеличава значително. Рязък скок се наблюдава както при посегателството над жени, работещи на първа линия, така и на домашното насилие и онлайн тормоза, улеснен от използват от някои компании софтуер за наблюдение.

Въпреки мащабността на проблема, в момента на европейско равнище са блокирани три важни инициативи, посочват от ЕКП:

  • На 8 декември Европейската комисия трябваше да представи предложения за “предотвратяване и борба със специфични форми на насилие, основано на пола”, но миналата седмица те изчезнаха от дневния ред. В същото време вече минаха шест месеца, откакто приключиха консултациите на Комисията по този въпрос.
  • Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция започна през 2015 г., но също остава блокирано в Европейския съвет, въпреки решението на Съда на Европейския съюз от октомври, според което ЕС не е длъжен да чака приключването на ратификацията от всички държави членки.
  • Съветът на ЕС забавя ратифицирането от държавите членки на Конвенцията на МОТ за премахване на насилието и тормоза на работното място, като заявява, че ще издаде правно становище относно ратификацията. Това е ненужно и ще отнеме много време.

ЕКП призовава всички държави-членки да последват примера на Гърция и Италия и спешно да ратифицират Конвенция 190 на МОТ.

Европейската комисия трябва да посочи нова дата за своите предложения за справяне с насилието, основано на пола, и да гарантира, че те отразяват важната роля на синдикатите и колективното договаряне за изкореняване на насилието срещу работещите жени. ЕКП е загрижена, че това не беше споменато в консултациите на Комисията по въпроса, казват от конфедерацията.

Заместник-генералният секретар Естер Линч коментира: “Докато жените все по-често се сблъскват с насилие и тормоз, Европа поставя ненужните политически и правни спорове пред действията, необходими за превръщането на работните места в зони, свободни от насилие и тормоз. Днес лидерите на ЕС ще отправят много добронамерени послания, но те ще бъдат оценявани по делата им, а не по думите.

Държавите членки трябва да последват Гърция и Италия в ратифицирането на Конвенция 190 на МОТ и ние настояваме днес лидерите на ЕС да превърнат в приоритет спирането на насилието срещу жени. Това включва овластяване на работещите жени да превърнат физическите и цифровите работни места в зони, свободни от насилие и тормоз, чрез синдикатите и колективното договаряне.

Жените, работещи на фронтовата линия на Ковида, особено детегледачките, транспортните работници, продавачките в магазините и чистачките, се сблъскаха със засилено насилие по време на пандемията, а работещите от дома – с нови форми на кибертормоз. Сега те се нуждаят от по-силна и по-добре прилагана защита.”

От ЕКП подеха инициатива със стикери за работното място, на които пише “Зона без насилие и тормоз”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *