ЕКП: Защитата от азбест може да спаси живота на 90 000 души годишно

В средата на октомври Европейския парламент гласува доклада за защита на работниците от азбест. Предстои промяна на директивата и въвеждане на нови мерки, ограничаващи използването му. В отговор на гласуването в ЕП заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Клаес-Микаел Стол коментира:

“Никой не трябва да умира заради работата си. Въпреки това повече от 100 000 души в Европа все още губят живота си всяка година от рак, свързан с работата, а азбестът е причина за повече от половината от тези смъртни случаи. Строителните работници, миньорите, пожарникарите и работниците, които се занимават с изхвърляне на отпадъци, са сред хората, които най-често развиват рак на белия дроб поради контакт с азбест, но широкото използване на материала в сградите означава, че много учители и офис служители също са починали.

Този тих убиец е бил толериран твърде дълго, така че синдикатите изпитват облекчение, че Европейският парламент подкрепи защитни мерки, които биха могли да спасят до 90 000 живота годишно след кампания, водена от EFBWW, и призоваваме Комисията и Съвета да ги приложат възможно най-скоро. Комисията премахна азбеста от собствените си офиси в средата на 90-те години на миналия век, така че не е редно проблемът все още да се толерира на работните места на други хора.

Това е жизненоважна първа стъпка, но все още няма гранични стойности на експозиция на работното място за 23 високорискови канцерогенни вещества, а граничните стойности за други 27 канцерогена често са твърде високи, за да предпазят работниците от рак, който може да бъде фатален или да причини репродуктивни проблеми. Време е Комисията да подмени говоренето си за борба с рака с действия.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *