Европейските синдикати призовават за директива за справедливи минимални заплати

По-голямата част от европейските профсъюзи, представляващи 45 милиона работници, гласуваха за въвеждането на нов правен регламент на ЕС в подкрепа на справедливите минимални заплати и колективното договаряне, съобщи Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC).

В продължение на две години КНСБ полагаше усилия, за да бъде постигнат този резултат при гласуването за рамкова директива за справедливи минимални заплати. Конфедерацията категорично я подкрепя и успя да убеди много национални синдикати в необходимостта от въвеждането й.

След цялостен и открит дебат членовете на Европейската конфедерация одобриха директивата с 85% от гласовете. Участие в гласуването взеха 87 национални синдиката от цяла Европа, плюс 10 европейски секторни синдиката.

Сега очакването е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да изпълни даденото обещание да представи предложение в рамките на 100 дни, за да „гарантира, че всеки работник в нашия съюз има справедлива минимална заплата“.

ETUC призовава Комисията да представи директива, която гарантира:

  • Държавите-членки не могат да определят законоустановените минимални работни заплати под прага за достоен живот (не по-малко от 60% от медианната и 50% от средната работна заплата на национално ниво)
  • Край на нелоялните практики като удръжки от работодателя от законоустановената минимална заплата
  • Правото на колективно договаряне се гарантира, насърчава и защитава във всяка държава-членка.

Заместник-генералният секретар на ETUC Естер Линч каза: „Минималните заплати оставят работниците в риск от бедност в 17 държави-членки. Европейската комисия има огромната подкрепа на европейските профсъюзи за въвеждането на директива, която да прекрати това. Очакваме ангажимент от председателя на Комисията към тази директива в предстоящата ѝ реч в средата на септември. Директивата трябва също да помогне на работниците да постигнат истински справедливи заплати, като гарантира, че правото им на колективно договаряне се признава от работодателите и държавите-членки. Действия за повишаване на заплатите са необходими повече от всякога, за да се спасят милиони работни места, които зависят от повишаване на икономическото търсене след периода на изолация“.

КНСБ настоява българското правителство също да подкрепи Рамковата директива за справедливи минимални заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *