Федерации протестираха срещу параметрите на бюджет 2022

Представители на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите “Огнеборец”, Независима синдикална федерация “Култура” и Съюза на транспортните синдикати в България протестриха пред сградата на Народното събрание в деня, в който започна приемането на второ четене на бюджета за 2022 година – 23 февруари.

Те изразиха несъгласието си с параметрите, свързани с възнагражденията, а от СТСБ настояха за държавна подкрепа за обществения транспорт в столицата и страната.

От НСПС “Огнеборец” носеха отново плаката от националния протест, който се проведе на 19 февруари, и гласи “Чуйте ни, или евакуация!”. Служителите на културните учреждения пък държаха посланията “#НЕБЪРШАПРАХ” и “Не унищожавайте музеите и културата на България”. Представителите от транспортния синдикат скандираха “Транспортна сила!”.

Пожарникарите настояха за 20% ръст на заплатите и по-добри условия на труд. Те проведоха протестно шествие на 19 февруари, след което бяха поканени на срещи с финансовия министър Асен Василев и премиера Кирил Петков. Разговорите обаче не доведоха до резултат. Обяснено бе, че евентуално увеличение на възнагражденията се предвижда при актуализацията на бюджет 2022 в средата на годината и то при извършени реформи в МВР.

Не сме съгласни увеличението да е от юни. Високият процент на инфлацията, изоставянето на доходите рефлектира негативно върху нашите членове, категорични бяха от “Огнеборец”.

От СТСБ алармираха отново, че няма яснота дали служителите в столичния градски транспорт ще получат заплатите си за февруари. Оттам припомниха, че са нужни 178 млн. лева, за да бъде подкрепен транспортът на София. Транспортните синдикати настояват държавният бюджет да предвиди и 115 млн. за обществения транспорт в останалите градове на страната, както и 85 млн. лв. за междуселищните пътувания. БДЖ пътнически превози трябва също да получава подкрепа, както останалия обществен транспорт.

От федерация “Култура” също изразиха несъгласието си с предвидените средства за сектора. Оттам призоваха да бъде осигурено договореното през миналата година 25-процентно увеличение на средствата за всички културни браншове, вместо предвидените 5% за музеи и галерии и до 9,2% за библиотеки.

От средата на февруари структури на федерацията в цялата страна започнаха различни протестни действия, които продължиха до окончателното приемане на бюджета. Като част от действията музеи, галерии и културни обекти затвориха врати за посетители.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *