Федерацията на леката промишленост се включи в кампания за подобряване на условията на труд в шивашките предприятия

Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост се включи през април в мащабна кампания за подобряване на условията на труд и заплащане в шивашките предприятия.

Тя е част от инициатива на международната организация на индустриалните работници в цял свят по повод 8 години от трагедията, при която рухна сградата Рана Плаза в Бангладеш. Тогава загинаха или бяха ранени хиляди работници.

Над 80 000 души са заети в шивашкия бранш у нас и са силно засегнати от коронакризата.

Кампанията бе под наслов „Шивашките фабрики и шивашките работници имат нужда от безопасни места за работа“.

Над 80 000 души са заети с шивашкия бранш у нас и са силно засегнати от коронакризата. Основните фирми, които правят поръчки в България, са от Германия и Франция. „Към момента те са заявили, че може би ще запазят 30 процента от това, което стандартно поръчват“, разказа пред БНР председателят на федерацията Цветелина Милчалиева.

Предстоят преговори с работодателите за браншов договор за шивашката промишленост с акцент върху доходите: „Ще се наложи и заедно да направим разговори с брандовете, които възнамеряват да работят с българските предприятия. Говорим за сериозни брандове. В годините назад, идвайки да поръчват в България, да се шие тяхна продукция, наистина цените, на които се преговаря това нещо да се случва, са безсрамно ниски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *