Галина Кирчева: Успяхме да постигнем 30% ръст на заплатите в социалните домове в Стара Загора

Галина Кирчева е Областен координатор на КНСБ в Стара Загора

– Какви са проблемите, с които се сблъскват работещите в региона на Стара Загора към днешна дата?

Проблемите към момента се стремим да ги изчистваме в отделните сектори. Ако смятахме досега като проблем заплащането на медицинските сестри, изобщо на помощния персонал в здравеопазването, можем да се похвалим, че това на общинско ниво вече сме го приключили. Там постигнахме едно доста добро заплащане, както на медицинския персонал, така и на помощния и педагогическия персонал, благодарение на регионалния съвет и Община Стара Загора. За 2020 година с два пъти увеличение успяхме да постигнем 30% нарастване на заплатите във всички социални домове в региона на Стара Загора. Говорим за една голяма палитра от социални домове. Проблем все още имаме със заплащането на хората, които работят в дейност “Култура”. Трябва да положим усилия да бъдат увеличени с 15-20% заплатите на хората в тази дейност. Това са библиотеките, музея в гр. Стара Загора и ансамбъл „Загоре“. Техните заплати не са достигнали стойности, достойни за техния труд. Говорим за заплати, които в момента са в порядъка от 740 лв. основно възнаграждение. На фона на това, което постигнахме, включително и в общинската администрация , така че нещата трябва да бъдат догонени.

– При вас има ли информация колко фирми са минали на дистанционна работа, предвид на разрастващата се заболеваемост и как реорганизират работата си компаниите?

– Това, което имаме като информация и разговорите ни със синдикалните председатели към момента е ,че държавната администрация и другите държавни структури са минали на смесен режим и се редуват – една седмица присъствено са част от служителите, а останалите работят дистанционно. Това редуване, явно дава възможност да не се блокира и преустановява напълно работата. Моите наблюдения са, че в компаниите, където има производство, всички работят на максимален капацитет.  Не се предвижда хората да бъдат пускани в отпуск, няма намаление на обемите от поръчки и не се налага затваряне на предприятия. Дистанционната работа се наблюдава по-скоро в администрацията и там, където няма производство.

– В компаниите, в които има производство, работодателите взели ли са всички мерки, обезпечили са си служителите с всичко необходимо, за да са максимално защитени?

– Информацията, която имаме от нашите синдикални председатели, както и от Областния управител е, че проверките са засилени, включително има предписания за тези , които не спазват мерките за безопасност. Информацията ни е, че работодателите вече се научиха как да реагират в тази ситуация и мерките, които взимат са адекватни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *