Ганчо Ганчев: Най-важната роля на синдикатите е непрекъснатият надзор върху ръководството

Ганчо Ганчев е председател на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и член на Управителния съвет на Национална синдикална федерация „Култура“ – КНСБ. 

Ганчев е писател. Бил е журналист, сценарист на телевизионното хумористично предаване “Клуб НЛО”. В Националната библиотека работи от 2003 година. 

 

– В навечерието сме на един от най-хубавите български празници – 24 май. Достойни наследници ли сме днес на славянските просветители Кирил и Методий?

– Ако дългът на всеки наследник е да опазва и да увеличава полученото от него наследство, то библиотекарите сме едни от най-достойните наследници. Доказано е, че над 80 процента от информацията в интернет след 10 години изчезва безвъзвратно. Писменото наследство един ден ще може да бъде открито само в библиотеките и ние, библиотекарите, осъзнаваме добре своята роля в опазването му – макар и доста подценявана днес, поради „култа“ към електронните комуникации.

Какви са Вашите наблюдения – чете ли българинът? Какви книги привличат интереса му?

– Трудно е да се обобщи – има българи, които са прочели само по една книга, има и такива, които не могат да заспят без поредната книга на нощното си шкафче. Смятам, че четящите и умните хора винаги са били един стабилен процент от нашия, а и от всеки народ – процент, достатъчен, за да бъде движещата сила на всяка нация.

– Последната година бе под знака на ковид. Какъв отпечатък сложи тя върху вашата работа и на колегите ви? С какви трудности се сблъскахте?  

– Трудностите бяха от всякакво естество. Например, голяма част от нашите колеги, които работят непосредствено с читателите, са над средната възраст, но не бяха включени в приоритетната група за ваксинация. Това наложи работа с намалено работно време, на смени, а, където е възможно, и дистанционно. Само за кратък период библиотеката беше напълно затворена за читатели. Специфичното в Националната библиотека е, че материалите се ползват само на място, а не могат да се поръчват за вкъщи. Това налага в бъдеще сериозна работа за дигитализацията на голяма част от фонда – и сериозни средства…

– Имате ли действащ КТД, съответно предстоят ли промени по него, какви придобивки се предвиждат?

–  От доста години в НБКМ има действащ КТД, който се осъвременява на всеки две години. Като председател на синдикалната организация на КНСБ вече пет години, ще призная, че преговорите с работодателя никак не са лесни, а и библиотеката е с ограничени финансови възможности. Въпреки това синдикатите са извоювали редица придобивки, като увеличен годишен отпуск, редовни очни прегледи и др. Но смятам, че най-важната роля на синдикатите е непрекъснатият „надзор“ върху дейността на ръководството, защото обществените библиотеки са институции, които разходват обществени средства в обществен интерес. И, да си призная, този надзор невинаги създава приятни емоции на синдикалното ръководство…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *