Христо Христов: Със синдикатите имаме обща цел – подобряване положението на хората

На 6 октомври Пламен Димитров посети гр. Русе. В зала „Свети Георги“ в сградата на областната администрация се проведе Регионален форум на тема „Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията“. На форума присъстваха представители на местния бизнес. Изказването на г-н Христо Христов, управител на WITTE Automotive, гр. Русе, направи изключително силно впечатление. 

– Г-н Христов споменахте в изказването си, че Вашата компания е лидер в производството на автомобилни части. Бихте ли ни разказали повече за нея.

– WITTE Automotive BG, гр. Русе е част от WITTE Automotive и е един от най- големите производители на автомобилни части в България и сме в топ 10 на компаниите от този ранг.

– В изказването си на трибуната дадохте много положителна оценка на КНСБ  и казахте много мили думи по адрес на  г-н Пламен Димитров. Кое Ви провокира към тази положителна оценка и отношение към синдиката?

– В моя професионален път, вече 27 години, съм работил с КНСБ достатъчно дълго време и съм бил в много добри взаимотношения и в предишните ми фирми. За нас синдикатите никога не са били враг и за разлика от другите наши фирми на другите места, като Германия и Чехия. Ние си сътрудничим и имаме общи цели – подобряване положението на хората. От гледна точка на това, което синдикатите правят през последните месеци, с оглед на създадената обстановка, аз виждам една изключително конструктивна, практична и патриотична позиция. Страната ни е в своя златен шанс заради икономическата криза.  Богатите концерни са силно засегнати от икономическата криза и са принудени да правят преструктуриране на производствата си в посока намаляване на разходите си и преместват производствата си в други посоки. България беше една от най-предпочитаните държави в ЕС и ние ще си изпуснем златния шанс.

– Защо загуби?

– Защото се загуби доверието. Никой не мести милиони, ако няма доверие.  Не е въпрос на разходи, а на дългосрочни инвестиции. За жалост това, което направихме през последните няколко месеца, ако не го спрем веднага, ще ни коства следващите 10 години. Това, което бяхме направили с общите усилия на всички, да издигнем имиджа на страната, а той се издига на база на икономиката. Аз мога да кажа за нашия, автомобилния сектор, който се разви много сериозно през последните 10 години, като компании, които изградиха добро име на държавата. Спечелихме добро доверие не само на собствениците си, които да инвестират повече в страната, но и на клиенти, фирми като БМВ,  “Даймлер”, “Форд” да да искат да реализират проектите си в България и това е плод на доверие. Мен лично, като представител на сектора, силно ме притеснява, че се съсипва репутацията на страната.

– Как стои България в региона, в сравнение с нашите съседи? Имам предвид Сърбия, Румъния, Македония, Турция, като възможности за инвестиционни намерения?

– България беше в много добра позиция само преди няколко месеца. Ние говорехме за идването на “Фолксваген” и със силна вероятност да се случат нещата. За жалост, в момента всичко се свива много сериозно, заради убитото доверие. Няма ли стабилност, бизнесът просто си отива. Това, което се наблюдава е, че отиват в посока Сърбия, Румъния и не знам как ще се възстанови България. За жалост, това, което направи България за последните години, ще го съсипем. Това, за което ще говорим,  е, че 30 години са минали, след 10 години ще кажем, че все още имаме шанс. Затова аз пак адмирирам, че синдикатът зае конструктивна позиция. Ние трябва да сме заедно, трябва да си помагаме и да намерим начин, а не да се оплакваме, че сме последни и, че сме с най-ниските заплати. Те няма да се повишат, ако не се хванем да работим и целенасочено да вдигаме България. Отмина времето и  вече не е дестинацията с най-ниските заплати. Ние, ако не се отървем от този етикет,  просто ще продължим да бъдем последни и това, което трябва да направим, е да намерим начин да увеличаваме производителността на труда и съответно ще ни се вдигат и приходите.  Аз не искам да бъдем като националния ни отбор по футбол – да сме хронично последни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *