Христо Михайлов: КНСБ винаги е постигала целите си

Проведените делегатски срещи в цялата страна по случай Деветия конгрес на КНСБ дадоха възможност за срещи и разговори с председатели на синдикални организации, които споделиха своя опит, визия за бъдещето, проблеми и извоювани победи. На 18 април ръководството на КНСБ посети делегатите от четири областни града в Стара Загора.

Христо Михайлов е председател на синдикалната организация в Община Созопол. Макар че до този момент той изпълнява длъжността от малко повече от 6 месеца, може да се похвали с договарянето на по-добри от предходните условия по КТД с общината и преструктуриране на организацията. 

 

– Разбираме, че сте преподписали Колективния трудов договор с Община Созопол. Какви са резултатите? Удовлетворени ли сте?

– Запазихме голяма част от условията, които бяха договорени от предишния синдикален председател. Но го допълнихме и усъвършенствахме. Договорът е подписан, като почти всяко нещо, което може да искаме от кмета, е изпълнено – допълнителни суми за дрехи, здравни прегледи, допълнителни дни за отпуск. Сега се борим за получаване на пътни за колегите, които пътуват от Бургас. Но зависим и от бюджета на общината.

– Каква е числеността на вашата синдикална организация?

– Доскоро имахме 327 членове, а към момента сме 227. Причината е, че 111 души трябваше да преминат от СО в общинската администрация към тази в сектора на здравеопазването и социалните дейности. Тъй като сферите ни на дейност се различават, сметнах, че е нужно и да имат отделен КТД с по-специфични условия. Така и се случи.

– На кои от представените по време на делегатската среща проблеми и приоритети пред КНСБ сте свидетели във Вашата синдикална организация?

– Високата средна възраст на колегите. Желанието на по-младите е дефицитно. Съществен проблем е и че работните места в общинската администрация не са привлекателни за тях. Когато кандидатстват за работа, новите кадри се интересуват от два въпроса: „Каква е заплатата?“ и „Кога ще почивам?“. Не се интересуват толкова от естеството на работата или каква отговорност ще носят.

– Вие сте държавен служител в общинска администрация. Дали и как според Вас зелените и дигиталните трансформации ще се отразят във Вашата сфера?

– Със сигурност ще се отразят. Опасявам се, че ако не се предприемат необходимите мерки, отражението би могло да бъде много негативно, визирам загуби на работни места. Например в ДА “Електронно управление” има регистри, които ще трябва да бъдат направени дигитално. Съответно хората, които нямат необходимата квалификация и нужните сили да се преквалифицират, ще напуснат работата си. Или работодателят ще бъде принуден да ги освободи. Много от тях са на възраст. Затова подкрепям напълно целите на конфедерацията по отношение на справедливия зелен и дигитален преход.

– А не мислите ли, че това е път към привличането на млади кадри, при положение че ще бъдат формирани нови позиции, които изискват специфична професионална квалификация, а това от своя страна предполага и по-високо заплащане?

– Възнагражденията в общините не са добри спрямо средните за страната. Лошото е, че в една община винаги има нужда от специалисти, но не можем да привлечем такива, защото заплащането е в пъти по-добро в частни фирми.

– Има ли нещо от програмата на конфедерацията за следващите 5 години, което може да е неизпълнимо?

– Не, няма. От повече от 20 години ръководството на КНСБ винаги е поставяло високи цели и те са били преследвани. В рамките на мандата или не, винаги са били постигани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *