И Белгия въвежда 4-дневна работна седмица

Белгия стана поредната държава, решила да въведе четиридневната работна седмица, съобщиха в средата на февруари световните информационни агенции. Това ще стане без промяна в общия брой работни часове за седмицата. Трудещите се ще имат възможността да избират чрез гъвкава схема – седмица по седмица – дали да разпределят часовете си в четири или в пет работни дни.

Според белгийския премиер Александър де Кро така икономиката ще стане по-динамична, а съчетаването на работата и семейните ангажименти ще се подобри. Но пък така някои работни дни биха могли да бъдат и неимоверно дълги.

Къде още бе тестван моделът с 4-дневната работна седмица:

Исландия

В периода между 2015 и 2019 г. Исландия тества сходен модел, но съкрати работното време от 40 на 35-36 работни часа седмично при същото заплащане. В тестовата фаза се включиха 2500 служители.

Резултатът от опита бе оценен по следния начин: хората се почувствали много по-добре, трудовите процеси били оптимирани, сътрудничеството между колегите станало по-интензивно. Производителността останала същата и дори се подобрила.

След края на тестовата фаза синдикатите и работодателите договарят трайно съкращение на работното време. Сега 86 процента от заетите в Исландия имат право на четиридневна работна седмица.

Шотландия и Уелс

В момента и Шотландия тества четиридневната работна седмица. Участващите в експеримента фирми получават държавна подкрепа от около 10 милиона паунда. И в Уелс се води дискусия по въпроса. Пълномощничката по проблемите на бъдещите поколения Софи Хоу е предложила този модел да бъде приложен поне в администрацията.

Швеция

В Швеция четиридневната работна седмица при запазване на пълната заплата бе тествана още през 2015 година. Оценката е смесена, като се отчита, че този модел излиза твърде скъпо. Същевременно има фирми, които продължават да държат на идеята за намаленото работно време. Автомобилният концерн “Тойота” съкрати смените на своите работници преди около десет години и оттогава действа по тази система.

Испания

Четиридневната работна седмица предстои да бъде изпробвана и в Испания. При това положение към 6000 служители на 200 малки и средни предприятия ще могат да удължат уикенда си с един ден – запазвайки пълната си заплата. Пробната фаза ще продължи поне една година, но още не е известно кога ще започне.

От стартъпите до огромните концерни

В Германия най-вече малки стартъпи експериментират със съкратената работна седмица. В други държави като Япония и големи компании прилагат идеята. “Майкрософт”, например, пусна служителите си на дълъг уикенд в продължение на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *